проф. Хаджийски

Търсят кръв за габровско семейство с изгаряния в УМБАЛ „Медика“ – Русе

проф. Хаджийски

Четирима пациенти от Габрово са настанени със сериозни изгаряния снощи в Университетска болница „МЕДИКА РУСЕ“ след битов инцидент, при който е избухнала газова бутилка. В Лечебното заведение са настанени момче и момиче – на 17 и 20 години, както и техните баба и дядо, които са съответно на 70 и 73 годишна възраст.

Семейството е било транспортирано с линейки от Габрово. Всички пострадали са с изгаряния между 30 и 40 процента и инхалация на пушечни газове.

„Изгарянията са дълбоки. Локализирани основно по лицето, ръцете и долните крайници“, коментира професор Огнян Хаджийски началник на Отделението по пластично – възстановителна хирургия на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“. Той уточни, че трима от пациентите са на командно дишане. Състоянието на двамата младежи се оценява като тежко, а на възрастните – критично, предвид това, че те имат и редица придружаващи заболявания. В лечението на пациентите се е включил целият екип на Отделението по пластично-възстановителна хирургия и екипът на Реанимационно отделение, водени от проф. Огнян Хаджийски.

Днес е била извършена хирургична обработка на изгарянията и са преценени пораженията, предизвикани от огъня. Утре предстои извършване на свободни кожни пластики на двамата млади пациенти, а в следващите дни на възрастните.

От болницата апелират към всички гражадани, желаещи да помогнат на пострадалото семейство да дарят кръв. Кръвната група не е от значение. Това може да се направи в кръводарителните центрове в Русе, Велико Търново и Габрово.

Освен пострадалото семейство от Габрово, в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ се лекуват още двама пациенти със сериозни изгаряния, причинени след инцидент с газова бутилка. Единият от тях е със 70 % изгаряния станало преди 15 дни, а другия е с 40 % изгаряния. Преминали са и още няколко пациенти с изгаряния след инцидент с газови бутилки, които са били лекувани амбулаторно.

„Обръщаме се към всички граждани, използващи газови уреди, със съвет да бъдат внимателни при работа с тях и да ги проверяват периодично при съответните органи“, каза проф. Хаджийски.

Сподели:

Още новини от деня