александър парашкевов умбал канев

Увеличава се броят на заболелите от грип и остри респоритаторни заболявния в Русенска област

Увеличава се броят на заболелите от грип и остри респоритаторни заболявния в Русенска област. Въпреки това не се налагат сериозни ограничителни мерки, а по-скоро такива с превантивен характер. Целта е да се намали разпространението на респираторните инфекциите. Това стана ясно от проведено днес заседание на Областния оперативен щаб. Срещата бе водена от директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ доц. д-р Александър Парашкевов, д.м., а в нея участаваха представители на лечебни заведения, лекари, както и на държавни и местни институции, сред които и експерти от Областна администрация – Русе. Данните сочат, че заболеваемостта в региона 151.10 души на 10 000 население, което все още е далече от границата за обявяване на епидемия. Най-висока е заболяемостта във възрастовата група между 0 и 4 години, следвана от тази между 15 и 29 години, както и на децата между 5 и 14-годишна възраст. Данните са получени от общопрактикуващи лекари, включени в сентинелната система. До момента са доказани четири положителни резултата от изследване по метода Real-Time RT-PCR за грипен вирус тип А.

След обсъждане на актуалните данни и динамиката на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания на заседанието бяха взети решения за прилагането на допълнителни мерки. Сред тяха са провеждане на строг филтър в детските заведения и училища, като деца и ученици със симптоми на остри респираторни инфекции няма да се допускат в групите и класовете. Болните лица от персонала със симптоми на остри респираторни инфекции също няма да се допускат на работа в детски, учебни, лечебни и социални заведения. Освен това се препоръчва често проветряване на въздуха в затворените помещения, влажно почистване и дезинфекция на повърхностите, спазване на висока лична хигиена, както и прилагане на „респираторен етикет“ – при кашляне и кихане да се закрива устата с ръка и кърпа и др. Напомняме, че се препоръчва ползване на носни кърпи за еднократна употреба, както и ограничаване на контактите и избягване струпването на много хора в затворени помещения, а при проява на симптоми силно се препоръчва носенето на предпазни маски на обществени места и в обществения транспорт. Както и досега медицинският персонал трябва да използва лични предпазни средства (маски, ръкавици) при обслужване на пациентите и да извършва хигиенна дезинфекция на ръцете след манипулации, прегледи, сваляне на лични предпазни средства.

Представителите на лечебните заведения изразиха готовност за посрещане на повишени брой заболели с респираторни инфекции, вкл. грип и Ковид-19.

Сподели: