Увеличение на престъпленията в Русенско, но и по-голяма разкриваемост отчитат от Областната дирекция на МВР през отминалата година + ВИДЕО

Увеличение на престъпленията в Русенско, но и по-голяма разкриваемост отчитат от Областната дирекция на МВР през отминалата година + ВИДЕО

Увеличение на престъпленията в Русенско, но и по-голяма разкриваемост отчитат от Областната дирекция на МВР /ОДМВР/ в крайдунавския град за изминалата година. Информацията беше представена от директора на ОДМВР ст. комисар Пламен Първанов по време на годишния отчет на институцията, на който присъстваха главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, както и редица представители на местната и държавната власт.

Вижте още във видеото:

Сред тях бяха областният управител Данаил Ковачев и заместникът му Георги Георгиев, както и кметът Пенчо Милков. В рамките на срещата Ковачев изтъкна изключително доброто сътрудничество между двете институции. Областният управител даде за пример добрата съвместна работа работи при подготовката и провеждането на местните избори, а също така посочи и съдействието на ОДМВР при решаването на конкретни казуси, проблеми и постъпили сигнали. „Високо оценявам доброто сътрудничеството между нашите структури и съм убеден, че то ще продължи да бъде надграждано“, каза Ковачев. Той даде и предложение да се обсъдят промени в категорията на русенската областна дирекция и тя да стане по-висока, защото това ще даде по-големи оперативни възможности особено съобразно предстоящите обществено-икономически процеси и реализацията на големи инфраструктурни проекти в региона.

главен-секретар-на-МВР-в-Русе-2024

По последни данни престъпленията през 2023 г. в областта са били 2374, което е с близо 10% повече спрямо 2022 г., когато техният брой е бил 2162. Над 86% от извършените престъпления са криминални, а останалите са икономически. Най-много престъпления са се случили на територията на община Русе, но това е напълно логично поради концентрацията на население в най-голямата община в региона. Най-масови остават престъпленията против собствеността. За 2023 г. кражбите са 702, като през 2022 г. те са били с 13 повече. Нивото на разкриваемост обаче скача значително и за изминалата година то е близо 53%, а през 2022 г. то е било около 37%. През 2023 г. са се случили 16 грабежа, което е с 11 по-малко спрямо 2022 г. Това означава, че по този показател спадът е от близо 40%. По време на отчета беше споменато, че се работи активно и за намаляване на пътно-транспортния травматизъм. Въпреки че през 2023 година катастрофите в областта са 1101, което е с 44 повече спрямо 2022 г., то ранените и загиналите са по-малко. Загиналите за изминалата година са с 8 по-малко или общо 21 души са загубили живота си пътно-транспортни произшествия, а ранените са малко над 420. От Областната дирекция на МВР информираха областния управител, че през 2023 г. намалява броят на водачите употребили алкохол или дрога. Заловените да управляват автомобил след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 1.2 промила през 2023 г. са 116. Тези, които пък са си позволили да употребят наркотици и да седнат зад волана са 72, което е значително по-малко спрямо 2022 г.

Сподели: