Украинско знаме беше спуснато от кабинета на областния управител на Русе Данаил Ковачев

Украинско знаме беше спуснато от кабинета на областния управител на Русе Данаил Ковачев

Украинско знаме беше спуснато от кабинета на областния управител на Русе Данаил Ковачев. Инициативата е по повод втората годишнина от войната на Русия срещу Украйна и десетата годишнина от анексирането на полуостров Крим. „Солидарността ни с Украйна е от съществено значение особено във времена, когато сме свидетели на постоянни опити за дестабилизация. Подкрепата ни за Украйна е израз на това колко сме съзрели като европейски партньори и е демонстрация на отговорността ни към мира и бъдещето“, каза Ковачев и призова заедно да осъдим насилието и войната, които засягат невинни граждани. „Тази война е грубо погазване на международното право и е пример за незачитането суверенитета на една свободна и независима държава, каквото е Украйна. Освен да бъдем съпричастни с украинския народ, е необходимо и да не се подаваме на хибридната война, част от която е и пропагандата, защото тя изкривява реалността, разпространявайки неверни факти, чиято цел е да ни разделят и да подкопаят вярата ни в истината“, допълва още областният управител.

Днес от 18:00 до 24:00 ч. сградата на Министерския съвет, откъм Ларгото и Президентството, ще бъде осветена в цветовете на знамето на Украйна. Инициативата е на министъра на отбраната Тодор Тагарев и е подкрепена от министър-председателя акад. Николай Денков. Посланието на този акт е България да даде кураж на украинците да продължават своята героична битка, но и да покаже, че не са сами в нея. Това е и сигнал към българските граждани да подкрепят свободата, независимостта и териториалната цялост на държавите и да се противопоставят на агресията на авторитарните режими срещу демократичните ценности. Осветяването на знакови сгради в цветовете на украинския флаг и поставянето на знамена на Украйна е и знак за единство с нашите партньори в Европейския съюз и със съюзниците на България в НАТО.

Припомняме, че България беше сред първите държави, които помогнаха на Украйна в началото на войната, а русенци бяха сред първите, които се включиха доброволно да помагат да мигрантите от Украйна. Предвижда се знамето да остане за период от 24 часа на фасадата на сградата на Областната управа.

Сподели: