умбал медика пресконференция

УМБАЛ Медика въвеждат нови интернет технологии при диагностиката + ВИДЕО

Мениджърският екип на УМБАЛ Медика въвежда нови интернет технологии при диагностиката с помощта на високотехнологичната компания Найкомс и тяхната платформа Медкеър (Medcare).

Представената пред медиите днес инициатива е нововъведение в телемедицината, уточни управителят на здравното заведение д-р Кирил Панайотов. Според него, огромният информационен поток през интернет пространството не се използва в услуга на здравето на хората. Преди 8 години в УМБАЛ Медика за пръв път у нас е въведена програма, използваща елементи от телемедицината. Това се състояло в разполагането на мобилни ЕКГ във всички реаномобили на Спешна помощ. Тогава, при съмнение от инфаркт, кардиограмата пристига при специалистите на УМБАЛ Медика, които я разчитат и дават съответните указания още докато пациентът е в движение.

Преди две години представители на Айфон представят пред мениджърският екип на УМБАЛ Медика своя идея във все още суров вид. Те попадат на място, където платформата бива съвместно разработена и отчасти реализирана в затворен тип мрежи. Днес тази разработка е факт, и нейното реализиране помага на хората да достигнат по-лесно до лекарите – специалисти.

Разработването на тази система се налага от факта, който за никого не е чужд, уточни д-р Панайотов, че периферията, т.е. малките градчета и села, е оголена и там липсват лекари – тесни специалисти, лични лекари и пр. Този проблем, за съжаление, предстои да се изостря и да става жизнено важен за застаряващото население.

Затова днешните медици от УМБАЛ Медика изпитват необходимост да направят така, че всяка възможност за една висококвалифицирана помощ, съвет или експертиза от лекар-специалист да достигне по-скоро до съответните пациенти. Целта е да се съхрани здравето и животът им.

Оповестената днес инициатива започва с въвеждането на платформата в три общини, които не са в категорията на общините с лекари-специалисти. Това са Ценово, в пенсионерски клуб „Млади сърца“, Две Могили – в бившата поликлиника и Ветово – в страдата на Общината.

Високотехнологичната телекомуникационна компания Найкомс се занимава с разработка на хардуер и софтуер, уточни представителят ѝ. Разработеното технологично решение, състоящо се от хардуер и софтуер, е благодарение на иновативният подход на мениджърите от УМБАЛ Медика. Устройствата биват  разположени в различните кабинети на специалисти в УМБАЛ Медика и съответно в упоменатите вече гнезда в различните общини. Там, на място, до всяко устройство има асистент, който да помага на пациентите, за да могат да се свържат със специалист в УМБАЛ Медика. Хардуерното устройство е разработено така, че да обезпечава нуждите от аудио и видео комуникация, за да бъде извършвана пълноценна консултация.

От друга страна платформата за телемедицина е изцяло онлайн базирано софтуерно решение, даващо възможност за комуникация между пациент и лекар, независимо от тяхното географско разположение. Тя дава възможност за аудио-видео комуникация, писмена комуникация и прехвърлянето на файлове.

Днес бе демонстрирано стартирането на т.н. затворен тип система. Предстои тази система да заработи в т.н. отворен вариант, което означава че пациенти и лекари от цял свят ще могат да се свързват комуникират и консултират.

Представителите на трите общини, където  са поставени хардуерните устройства, със задоволство споделиха днес, че това е един положителен изход за пациентите и жителите на населените места, които страдат от обезлюдяване и застаряване.

Беше демонстрирана работата на засега затворената система с помощта на лекар-кардиолог д-р Кристиян Иванов. Вижте как става това:

Хардуерният продукт е взет по проект, докато софтуерната част е разработена от Найкомс и е 100% българска, уточниха от компанията. До изтичането на тази година продуктът ще функционира безплатно за пациентите.

В момента мениджърите на УМБАЛ Медика водят преговори, за да може платформата да продължи да работи, като придобие устойчив характер не само в България.

Сподели:

Още новини от деня