УМБАЛ "Медика" и ПГСАГ - Русе започнаха съвместен проект "Новият живот в аристократичния град"

УМБАЛ „Медика“ и ПГСАГ – Русе започнаха съвместен проект „Новият живот в аристократичния град“

Ученици от ПГСАГ „Пеньо Пенев“ ще представят своето виждане на тема „Новият живот в аристократичния град“, чрез идейни творби за стенопис. Избраната композиция ще бъде реализирана от възпитаниците на гимназията в залата за изписване на новородените в УМБАЛ „Медика Русе“.

Не за първи път училището и болницата се обединяват, с цел подобряване на здравето на русенци, посредством изкуство. В края на миналата година учениците взеха участие с рисунки в изнесено събитие по повод Световния ден на зрението. Новото начинание цели провокиране на творческото мислене на възпитаниците на професионалната гимназия.  Насочено е към най-новите граждани на нашата страна – нашите бебета.

Задължителните елементи, които трябва да присъстват в творбите са символи, характерни за архитектурата на Русе и символи, свързани с новородените. Няма наложени ограничения за жанр и техника на изпълнение на стенописа. Младежите са напълно свободни да развихрят въображението си.  Дали ще има обемни елементи, нестандартно използвани бои и мазилки – всичко зависи от тях. Посредством картината учениците ще оставят отпечатък от своето изкуство върху спомените на новопоявилият се на бял свят човек. Ще го накарат да помни за винаги красивия и аристократичен град, в който е поел първата си глътка въздух – Русе. Стената ще послужи за фон на снимките, в които щастливите семейства посрещат новия си член. Пред нея акушерките с гордост ще предават церемониално стотиците бебета, раждащи се годишно в Отделение по Акушерство на УМБАЛ „Медика Русе“.

Класираният на първо място проект ще бъде обявен в средата на месец март 2019-та година.

 Реализацията му ще се финансира от УМБАЛ „Медика Русе“.

Сподели:

Още новини от деня