УМБАЛ "Медика": Отбелязването на 17 ноември като Световен ден на недоносените деца дава възможност да се повиши осведомеността за проблемите на преждевременно родените

УМБАЛ „Медика“: Отбелязването на 17 ноември като Световен ден на недоносените деца дава възможност да се повиши осведомеността за проблемите на преждевременно родените

Отбелязването на 17 ноември като Световен ден на недоносените деца дава възможност да се повиши осведомеността за проблемите на преждевременно родените и да се работи по целия свят за повишаване на знанията в тази насока с цел предотвратяването му.

Типичните символи на Световния ден на недоносените са линията на чорапите и лилавия цвят. Той е избран, защото означава чувствителност и изключителност.

Глобалната тема на Световния ден на недоносените през 2023 г. е „ Малки действия, голямо въздействие: незабавна грижа кожа до кожа за всяко бебе навсякъде “. Контактът кожа до кожа е доказано изключително ефективен за всяко бебе, особено за недоносените.

Преждевременно родените бебета могат да имат здравословни проблеми през целия живот. Но всяко правило си има изключения – Алберт Айнщайн е роден два месеца преждевременно, но това не му пречи да е смятан за най-великия физик на всички времена, той е най-известен с влиятелния си принос към теорията на относителността и квантовата механика.

Ето защо на всяко дете трябва да се даде шанс за пълноценно развитие на потенциала, който носи!

Сподели: