откриване отделение по ортопедия медика

УМБАЛ Медика с ново отделение по Ортопедия, травматология и гръбначна хирургия от днес

Новото отделение по Ортопедия и травматология в УМБАЛ „Медика – Русе“ е с насоченост към спинална и гръбначна хирургия, каза чл. кор.проф. д-р Стефан Станчев пред медиите днес. Такова отделение, обслужващо пациенти с дегенеративни ставни заболявания, както и с травми и последствията от тях, няма в тази част на Северна България. Специалистите, с които ще разполага отделението, могат да обслужват пациенти от цяла Северна България без Плевен и Варна.

С водосвет днес беше открито новото отделение, като събитието бе уважено от народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, председателя на Общински съвет – Русе и ректор на Русенския университет чл. кор. проф. дтн DHC Mult инж. Христо Белоев, заместник – кмета Наталия Кръстева, председателя на Общото събрание на Русенския университет проф. Велизара Пенчева и др. гости.

Новооткритото отделение е оборудвано с 15 легла, съответно в стаи с по двама човека, като всяка стая разполага с тоалетен възел и баня.

Операционният блок е разположен на първия етаж. Благодарение на мениджърският екип на УМБАЛ „Медика-Русе“, той е оборудван с изключително съвременни апарати. Тук, лекарите разполагат с апаратура за мини инвазивна хирургия, както и с добра, от висок клас, уникална рентгенова апаратура, работеща в 3D, операционни лампи и пр.

отделение по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Медика“ - Русе

В отделението, засега, ще работят трима лекари – специалисти: проф. д-р Станчев; д-р Г. Сети и д-р П. Ванев. Чл. кор. Проф. д-р Станчев притежава два патента за изобретение и полезен модел в областта на хирургията на гръбначния стълб. Изобретенията са въведени в клиничната практика на водещи университетски болници в България. В отделението работят и двама специализанти.

Опитният лекар, родoм от град Русе, е провел редица специализации в областта на протезиране и репротезиране на големите стави на човешкото тяло, както и хирургични интервенции при последствия от травми на опорно-двигателния апарат. Придобива субспециалност в областта на спиналната (гръбначната) хирургия през 1995 г., след обучение във Франция. По-късно провежда редица специализации в областта на изкривяванията на гръбначния стълб, последствия от счупвания на прешлени, дегенеративни заболявания на гръбначния стълб и т.н.

отделение по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Медика“ - Русе

В новооткритото отделение по Ортопедия, травматология и гръбначна хирургия ще се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат: горни и долни крайници, клинични заболявания като артрози, тазобедрена, колянна стави, раменна става, както и цялата гама от травматизъм на горните и долни крайници и гръбначен стълб.

Нарушенията в опорно-двигателния апарат възникват във връзка с нарушение в движението на хората, уточни проф. д-р Станчев. Други фактори, влияещи в случая, са употребяваната храна, теглото на пациентите и повишената възраст, до която достигат днес. Това са все обстоятелства, водещи до повече болни на опорно – двигателния апарат, с повече разнообразни заболявания. Отделението по Ортопедия, травматология и гръбначна хирургия вече работи на територията на УМБАЛ „Медика-Русе“.

Сподели:

Още новини от деня