Искра Монева от 10А клас на ПГ по туризъм

Упоритостта на Искра Монева от 10А клас на ПГ по туризъм – Русе превърна живота и в приказка

В края на всяка календарна година в Пловдив се провежда селекция за попълване на националните отбори по кану-каяк.

На 27 – 29 октомври 2017 г. 17 състезателки в категория „Девойки до 18 години” от цяла България премериха сили за влизане в националния отбор по кану-каяк. За 2 дни те проведоха 3 гонки: 2000 м, 1000 м и 500 м. Първия ден се състезаваха на 2000 м в две гонки, втория –1000 м – сутрин и 500 м – след обед, или общо 4500 м.

В надпреварата участва и ученичка от ПГ по туризъм, Русе – Искра Монева от 10А клас, с класен ръководител г-жа Теодора Минчева. От две години тя тренира кану–каяк в русенския спортен клуб „Локомотив”, с треньор Константин Велков. През 2015 г. Искра посетила Карнавала на липите в с. Николово, Русенско с приятели. На гребния канал в Лесопарка се провело състезание с туристически каяци. Нейните приятели са гребци и не й било трудно да опита и тя. Станала първа, била забелязана като талант и се записала да тренира. Всяка тренировка й носела успех, а резултатите от последните й опити в Русе дават право на Искра да участва в селекцията в Пловдив. Искра проявява упорство, побеждава и става една от четирите състезателки, които ще се състезават за националния отбор на България. Звучи като приказка, нали?

Пловдив ще бъде домакин на Световното първенство по кану-каяк за юноши и младежи от 26-29 юли 2018 г. Световното първенство е събитие за цяла България, в това число и за ПГ по туризъм – Русе. По повод състезанието на 29.10.2017 г. г-н Франк Гарнър, директор на кану-каяк спринта към Международната федерация по кану-каяк, посети България. Той остана впечатлен от условията, страната и състезателите.

Приказката на Искра продължава – в тренировки, резултати, стратигии и коментари. Всеки ден от 15.30 ч. до 17.30 ч. тя тренира на гребния канал в Лесопарка, за да е спокойна, когато на 26.VІІ.2018 г. чуе командата „Старт”.

Училищното ръководство поздравява Искра за успеха, с пожелание за медал от Световното първенство през 2018 г.!

Сподели: