темида съд дело

Управител и инспектор в русенска фирма на съд за лишаване от живот при професионална непредпазливост

Време за прочитане: 2 мин.

Делото, което ще гледа днес Окръжен съд – Русе, е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Русе против Х. М. и А. С., обвинени в лишаване от живот при професионална непредпазливост.

Повдигнатото на подсъдимия Х. М. обвинение е за това, че на 23.03.2015 г. в гр. Русе, при условията на независимо съпричиняване с В. Г. и А. С., в качеството си на работодател – управител, изпълнителен директор на „П.“ ЕООД, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – осигуряване на безопасността на работещите в склад за метали, закрито хале, стопанисвано от „П.“ ЕООД, осигуряващи извършване на товаро-разтоварни работи, както и безопасната експлоатация на челен товарач – мотокар, при извършване на товаро-разтоварни работи и маневри в същото хале – като не осигурил здравословни и безопасни условия на труд на Д. П., не осигурил ефективен контрол върху извършваната работа от наетите работещи в склад за метали, осигуряващи извършването на товаро-разтоварни работи, нарушил нормативни изисквания, като не изпълнил задълженията си като работодател и не предприел всички необходими мерки за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и с това причинил смъртта на Д. П. – престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.

Повдигнатото на подсъдимия А. С. обвинение е за това, че на 23.03.2015 г. в гр. Русе, при условията на независимо съпричиняване с В. Г. и Х. М., в качеството си на „инспектор здраве и безопасност на работата“ в „Б.“ ООД, на когото е възложено от управителя на „Б.“ ООД, съгласно длъжностна характеристика да изпълнява поетите от „Б.“ ООД задължения по Договор за поръчка, сключен между „П.“ ЕООД и „Б.“ ООД за предоставяне на услуги във връзка с безопасност при работа, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – осигуряване на безопасността на работещите в склад за метали, закрито хале, стопанисвано от „П.“ ЕООД, осигуряващи извършване на товаро-разтоварни работи, както и безопасната експлоатация на челен товарач – мотокар при извършване на товаро-разтоварни работи и маневри в същото хале, нарушил задълженията си по длъжностна характеристика и с това причинил смъртта на Д. П. – престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.

Сподели:

Още новини от деня