библиотека любен каравелов русе четене книги

Успешна 2019 година изпрати РБ „Л. Каравелов“

Отчет за работата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ през изтеклата 2019 година направи днес екипът и пред медиите.

Регистрираните читатели за годината са общо 7 276. От тях под 14 г. са 3 581, а над 14 г. – 3 695. Радваща е тенденцията за увеличаване на новорегистрираните млади читатели на библиотеката. Това, както и посоката в развитието на съвременните библиотеки като третото място за своите потребители, ни насочи към идеята за създаването на „Библиотечко“ – интерактивно място за деца и техните родители,  където се намирате и днес.

Посещенията в библиотеката са 80 385  Посещенията на читателите до 14 г. са 30 858, а тези над 14 г. – 49 527 пъти. Заетите библиотечни документи са 153 113, разпределени както следва: 50 903 от деца до 14 годишна възраст и 102 210 от читатели над 14 години. Обновената читалня за възрастни привлече над 9 000 посетители и се превърна в уютно и приятно място за достъп до знания, за работни срещи, провеждане на обучения и дори изпити. Днес в него се проведе изпит по Нова българска литература на 6 студенти от ІІІ курс в Русенския университет, специалност Български език и история с преподавател Никола Бенин.

Ако надникнем в общата статистика на най-раздаваните книги за читатели над 14 годишна възраст, ще открием, че на първите места се нареждат автори и произведения, които се изучават в училище. Общата класация се оглавява от „Дон Кихот де ла Манча“ на Сервантес със 115 заемания. Следва  го „Хамлет – принц датски“ на Шекспир – 97 заемания, Дон Жуан – 75, Евгений Онегин – 73 и др.

Извън учебната програма най-четените книги са: „Завръщане на острова” на Барбара Делински (54), „Специална съботна нощ” на Сандра Браун (52) и „Произход” на Дан Браун (51). Читателите са отдали своите предпочитания също така и на Джефри Арчър, Даниел Стийл, Дейвид Балдачи, Лий Чайлд, Майкъл Конъли, Агата Кристи и т.н. Особен интерес през годината се забелязва и към скандинавската литература – Несбьо, Камила Лекберг, Фредрик Бакман и др.

От българските автори най-търсени са Владимир Зарев с трилогията „Битието”, „Изходът” и „Законът” и неговия нов роман „Чудовището“, Милен Русков – „Чамкория” и „Възвишение,  Георги Господинов – „Физика на тъгата”, „Естествен роман”; Венета Райкова „Вещицата” и „Триумфът на кучките”, Весела Тотева, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев и др. Сред заетите книги присъства и българската класика, задължителна за всяка библиотека – Иван Вазов, Димитър Димов, Йордан Йовков.

Най-четената детска книга за 2019 г. е „Приказки по телефона“ на Джани Родари (152), следвана от „Старогръцки легенди и митове“ (147),  „Пърси Джаксън  и похитителят на мълнии“ на Рик Риърдън(130). Продължават да се търсят многои книгите за Хари Потър на Джоан Ролинг и поредицата „Дневникът на един Дръндьо“ от Джеф Кини.  Сред децата все по-търсени са книгите на Дейвид Уолямс с привличащите вниманието заглавия: „Бабата бандит“, Зъбар Злобар“, „Плъхбургер“, „Лютата лелка“ и др. Голям интерес сред най-малките читатели предизвикват и историите за барбароните с автори Анет Тизон  и Талис Тейлър.

От българските произведения най-четени са „Ян Бибиян“ на Елин Пелин , „Мили бате! Писмата на един Дакел“ от Станка Пенчева, които са част от учебната програма. Най-четен български автор е Катя Антонова с книгите: „Феята от захарницата“, „Четиринайсет  ванилии и половина“, „Принцесешки истории и други необикновени случки“, „Двете кралства“, „Какво значи да си силен“ и др.

Данните от Google Analytics отчитат 294 412 сесии в сайта на библиотеката, което е три пъти повече от предходната година. 272 001 са виртуалните посещения в онлайн страницата на библиотеката, като тук прирастът е петкратен в сравнение с 2018 година. Двукратно е увеличените и на посетителите във фейсбук профилите на библиотеката и през 2019 година те са 2 076 381.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ бе домакин на 333 събития: 36 изложби, 147 срещи с известни писатели, артисти, пътешественици и мн. др. интересни личности, които бяха посетени от 52 873 жители и гости на града, като 24 595 са наблюдавали проявите онлайн. Особено внимание отделяме на събитията за деца. През 2019 година 126 творчески работилници, ателиета, гостувания на детски и писатели и др. са привлекли 13 480 малки зрители и участници в тях.

Ето и някои от по-значимите през годината инициативи:

Повечето от събитията в културния афиш на библиотеката за 2019 г. са собствени прояви. Част от тях са в рамките на национални инициативи, но всички традиционно събират голям брой посетители и се характеризират с нарастващ интерес от страна на читателите и гражданите на Русе. Ето някои от тях – Вечер на книгите на Хари Потър, Нощ на Андерсен, Нощ на литературата, Национална нощ на музеите и галериите (Нощ на библиотеката), Нощ на учените. В националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ тази година 2720 русенски деца предадоха 14,3 тона хартия за рециклиране и, като изключим столицата, са безспорни победители в надпреварата за опазване на околната среда.

През 2019 г. в библиотеката бяха представени повече от 50 нови поетични, прозаични и научно-популярни книги, сборници и списания и срещи с техните автори и издателства.  Интерес на русенската публика предизвикаха доц. д-р Александър Йорданов с „Патриотични уроци“, Владимир Зарев с „Чудовището“, Николай Табаков с „Нула време“, „Под игото“ в картинки – комикс с превод от френски на арх. Орлин Неделчев, Дойчин Дойнов и неговата поетична премиера „Звезда в капчука“, Петър Ванев с книгата си „Пътеката на хората“ и мн. др.

Най-голям интерес отчитат отново срещите с известни културни дейци, успели русенци и изявени общественици. През 2019 г. година библиотеката посрещна Стойчо Керев с прожекция на филма „Измамна реалност“. Камен Донев събра повече от 400 свои фенове, с които разговаря за книгите и четенето като фактор за изграждане на личността. Писателят Александър Урумов сподели какви преживявания са го насочили към написването на „Татко, обичай ме“.

Сред експозициите се откроиха „Изложба на книги за турското робство“, подредена от Сдружение „Приятели на Русия“; изложба „85 години от рождението на актьора Кирил Господинов“ в рамките на Нощта на библиотеката; изложба „Из Европата. Карти и пътеводители“ на Областна администрация; изложба с експонати от историческия музей в Панагюрище, представена в рамките на ежегодната научна конференция и др. Благодарение на последната русенци и гостите на града успяха да видят оригинали на творби на Дечко Узунов, Христо Явашев – Кристо, Никола Терзиев – Желязото и др.

Особен интерес предизвикаха срещите „Вечери за наивници“, организирани от Клуб „Мечтание“ и „Градоред“, съвместно с библиотеката. Събитията бяха проект, реализиран по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе, град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“. На тях успели представители на “новите професии”, за които се знае по-малко, обменяха мисли с младите хора в град Русе.

Над 200 деца и учители от СУ „Йордан Йовков“, ОУ „Васил Априлов“ и ЧНУ „Вяра, надежда и любов“ събра в библиотеката пиесата „Въртележка на парите“, подготвена от ученици от СУ „Козма Тричков“, гр. Враца. Представлението бе част от програмите по иновативна финансова грамотност „За парите и други важни неща“, реализирани от фондация „Инициатива за финансова грамотност“ с подкрепата на NN България. Пиесата „Въртележка на парите“ е иновативен образователен подход, базиран на концепцията за „урок-спектакъл“ и цели повишаването на финансовата грамотност на децата от 7 до 12-годишна възраст.

През 2019 г. се проведе ХV издание на Международния конкурс за екслибрис, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, “Ex Libris – Ex Cinema”. 416 участници  от 38 държави (Турция, Русия, Украйна, Унгария, Малайзия, Япония, Китай, Индия, Аржентина и др.) изпратиха 613 творби. Голямата награда беше присъдена на Торил Елизабет Ларсен от Норвегия. Както всяка година беше издаден и луксозен двуезичен цветен каталог с всички получени за конкурса екслибриси, а темата на следващото издание е „Изобретения“.

През април 2019 г. се проведе VІ Международна научна конференция с надслов „ИДЕИ, ИДЕАЛИ – ВЪЗХОД И КРУШЕНИЕ“. Бяха получени рекорден брой заявки – над 90 учени и изследователи от България, Полша и САЩ представиха свои доклади и научни съобщения, които бяха публикувани в двутомник със същото заглавие. Конференцията бе посветена на 185-годишнината от рождението и 140-годишнината от кончината на патрона на библиотеката Любен Каравелов. Неин научен ръководител бе проф. д.и.н. Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

3320 граждани и библиотечни специалисти участваха в 252 обучения, организирани от русенската културна институция. 63 библиотекари и 3257 жители на града, от които 2498 деца до 14 годишна възраст повишиха своята квалификация в областта на финансовата, дигитална, четивна, функционална и др. грамотност. Нашите специалисти не само приемаха посетителите на място в библиотеката, но посещаваха училища и детски градини, за да запознаят местната общност с техниката, която всеки от тях може да ползва на място в библиотеката и да придобие умения за работа с нея в ежедневието, като WR очила, 3D скенер и принтер, 3D принтер, роботчета и др. Устойчиво продължихме да предлагаме обучения за възрастни лица, като се затвърди практиката на индивидуалните консултации, съобразени с тяхното ниво на знания и умения да ползват новите технологии. Много възрастни хора, участвали в минали обучения по компютърна грамотност, се върнаха за консултации с новите си устройства. Част от обученията се осъществяват в рамките на проектни предложения и тук е моментът да представим проектите, по които Регионална библиотека „Любен Каравелов“ работи  през отчетната година.

Проекти

Продължава изпълнението на дейности по проект „Писмените съкровища на Долен Дунав“. Реализира се с подкрепата на програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег Румъния – България V-А. Водеща организация е „Фондация Глобални библиотеки – България“. Партньори са Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Окръжна библиотека „Александру и Аристя Аман“. В резултат на проекта ще бъде повишена осведомеността за литературното и писмено наследство на румънско-българския Трансграничен Регион, и предприети мерки за неговото възстановяване и популяризиране за устойчиво икономическо развитие.

Библиотеката е единствената институция с два одобрени проекта от Национален фонд „Култура“, а именно:

„Ролята на обществените библиотеки за популяризиране на културно-историческото наследство“, който предвижда превръщането на библиотеката в туристическа дестинация – част от туристическите маршрути на града.

Вторият проект е „Послания на времето. Академик Михаил Арнаудов – познат и неизвестен“, който е насочен към привличане на нови аудитории, чрез интерактивен прочит на посланията от български и чуждестранни писатели, интелектуалци, общественици и др. личности, съхранени в библиотеката на академик Михаил Арнаудов.

Проект с 15-годишна история е и Международният конкурс за екслибриси. През 2019 г.  се проведе ХV-то му издание  “Ex Libris – Ex Cinema”, с по-интересните факти от който вече ви запознахме.

„Обществените библиотеки в област Русе – място за професионализъм, знание и иновации“ епроект, финансиран от Министерството на културата, в рамките на който бяха внедрени високотехнологични облачни услуги за повишаване на потребителската удовлетвореност, беше повишен капацитетът на библиотечните специалисти от региона и популяризирана ролята на съвременните библиотеки при изследване и съхраняване на местната история.

Изключително полезен и интересен за деца и възрастни е проект „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта към знанието“, който се реализира с подкрепата на програма „Знание и растеж“ на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.  Дейностите по проекта бяха предназначени за деца от 8 до 12 годишна възраст за придобиване на знания и информация за професии, с фокус архитектура и строителство, чрез игри, практически занимания и средствата на съвременните технологии. В инициативата се включиха общо 180 деца .

Това са накратко резултатите от отминалата година. Някои от предстоящите ключови събития за 2020 година са седмото издание на международната научна конференция „Еволюция срещу революция или за моделите на развитие“. За първа година, съвместно с РУО – Русе ще организираме и Национален младежки форум „Арнаудови срещи“, с които ще се опитваме  да привлечем вниманието на младите изследователи върху значимостта на делото на акад. Михаил Арнаудов. По проект „Ролята на обществените библиотеки за популяризиране на културно-историческото наследство“, финансиран от Национален фонд „Култура“, ще се проведе кръгла мас а на тема „Потенциалът на библиотеките за културен туризъм“. Ще отдадем почит и на значими годишнини, като 170-годишнината от рождението на Иван Вазов и Захари Стоянов. По традиция на датата на учредяването на нашата библиотека – 11.02.1888 година – ще открием изложба, посветена на 140 години от рождението на проф. Венелин Ганев – български юрист, дипломат, политик и академик, роден в Русе, а по повод професионалния ни празник ще връчим наградата „Библиотека на област Русе“. Ще продължи работата ни и по изграждането на „Библиотечко“, за което разчитаме на помощта на всички жители и приятели на Русе и библиотеката.

Сподели:

Още новини от деня