КАБКИС с минутен тест за носителство на ХИВ в Мол Русе сега

Утре в Мол Русе ще се проведе инициативата „Бъдете влюбени – безопасно!“ от националната анти – СПИН кампания

Както всяка година, на 14-ти февруари – Деня на влюбените, ще се отбележи втория етап на националната анти-СПИН кампания. Мотото на инициативата, която ще се проведе в МОЛ Русе  от 16:00 до 18:00 ч. , е „Бъдете влюбени – безопасно!“.  Дейностите включват изнесена акция на КАБКИС с минутен тест за носителство на ХИВ и предоставяне на информационни материали и презервативи, както и закичване на присъстващите с червена лентичка в знак на съпричастност със засегнатите от вируса, от доброволците от клуб „Д.О.М.И.Н.О.“  към Сдружение “Център Динамика“  и БМЧК.

През 21 век СПИН вече е хронична инфекция, която подлежи на контрол и често е с добри прогнози. Важно е хората да бъдат информирани за доверието между партньорите и за риска от заразяване със сексуално предавани инфекции, за нуждата от правилното и постоянно използване на презервативи, за възможността и необходимостта всеки да знае ХИВ-статуса си и, при необходимост, да се включи бързо на модерно лечение, с което ще запази здравето си и няма да предаде ХИВ на сексуалните си партньори, за реална подкрепа за хората, живеещи с вируса. 

През периода 1986 – 2018 г. в България са регистрирани общо 2 984 лица с ХИВ инфекция. От началото на 2018 година до средата на месец ноември са открити нови 269 ХИВ–серопозитивни. През цялата 2017 г. новорегистрираните са 241. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 8:1 (240 мъже и 29 жени). И през тази година 88% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 12% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. 54% от новорегистрирани са от групата на мъжете, които правят секс с мъже. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 38%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 29%.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня