Утре в РХГ се открива изложбата „Горж Фест ‘ 30. Европа от вкъщи”

Утре в РХГ се открива изложбата „Горж Фест ‘ 30. Европа от вкъщи”

На 2 август в залата на Художествена галерия – Русе от  16.00 часа се открива изложбата „Горж Фест ‘ 30. Европа от вкъщи”.

Експозицията представя творби на автори, включени в 30-то юбилейно издание на форума, сред които присъстват и българските художници: В. Асенов, М. Минчев, М. Бонев, Ив. Кънчев, М. Кубратова, Р. Рачков, О. Миндов, Зл. Стойкова, Е. Великова и Ив. Велчев.

Международният фестивал за визуални изкуства „ГОРЖ ФЕСТ“, който се провежда в град Търгу Жиу, Румъния.” се заражда през пролетта на 1990 г. Първоначалната идея на организаторите му е той да бъде Национален салон за  художествена фотография и документални филми. За няколко години проектът се разраства и от 2005 г. става известен като Международен фестивал за визуални изкуства „ГОРЖ ФЕСТ“. От тогава до сега автори, работещи в областта на пластичните изкуства и фотографи от Румъния и от над 40 държави от Северна и Южна Америка, Европа, Азия и Африка, се срещат  в Търгу Жиу и оставят свидетелства на творчеството си.

„Може да се отбележи, че от началото и досега Горж Фест беше и е Фестивал на приятелството и взаимното разбиране, започнали от неизменното възхищение на всички към родния град и наследството Константин Бранкуши – към неговия монументален ансамбъл.

Изданието през 2019 отбелязва 30-те години от раждането на проекта, но и едновременно с това, е посветено и на председателството на Румъния на Европейския Съвет“.

                                                Теодор Дадалау, Директор на Горж Фест

Сподели:

Още новини от деня