варена царевица андреевден

Днес е Андреевден

Днес е празникът, с който се чества денят на Св. апостол Андрей Първозвани. Отбелязва се с празнична литургия. Той бил рибар, един от дванадесетте апостоли, брат на ап. Петър, който проповядва християнското учение сред балканските и причерноморските народи – скитите. Легендата разказва, че Андрей е първият, когото Исус Христос призовава сред апостолите – отттук и името му Първозвани. Разпнат е на кръст в гръцкия гр. Патра. Кръстът му, имащ формата на буквата Х, е известен в иконографията и средновековното изкуство като „Андреев кръст“.

Народът свързва Андреевден с вярването, че от него денят започва да нараства колкото едно просено зърно. Смята се, че „Андрей прогонва зимата и дългите нощи“.

Обредната трапеза „обиграва“ отново идеята за „растежа“ и „наедряването“: поднасят се блюда от набъбващи – бобови и житни – зърна. От обредното вариво сутринта всеки хвърля по малко в комина с пожелание за добри посеви, а останалото изяждат. Дават и на домашните животни и на кокошките.

В Северна България Св. Андрей се почита като господар на мечките. Според народната легенда светецът победил мечката, впрегнал я в рало и изорал земята. Затова Андреевден се тачи за предпазване от мечки и носи името Мечкинден. На този празник мъжете не подхващат рало или мотика, а жените – стан или хурка. Вярва се, че тези които пристъпят забраните на празника, ще бъдат възмездени за греха си или от жестоката мечка-стръвница, или от нейния ездач – суровия праведник св. Андрей.

Именният си ден днес празнуват всички, които се казват Андрей. Традиционната трапеза за празника включва ястия с боб, леща, царевица, жито, фасул, нахут, прясна пита.

Сподели: