архангел михаил

Утре е Архангеловден

Архангеловден, Рангеловден, Св. Рангел душевадник – празник в чест на Архангел Михаил. Светецът се почита като вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. Затова в иконографията е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола. Архистратег е на цялото небесно воинство от ангели, предводител в битката срещу силите на злото. Седемте ангели пазители на човешкия род, които неизменно стоят пред Божия престол са – Архангел Михаил, който представя божието слово, архангел Гавраил е носител на Божиите тайни, Рафаил – лечител на недъзите, Уриил – просветител на душите, Салатиил е молител и застъпник пред Бога, Иехудиил е прославящ Господа, а Варахиил е подател на Божиите благословения. Като вожд на небесните сили, св. Архангел Михаил е покровител и на земните стратези полицаите.

Според стародавна притча, когато бог поделял света, на св. Рангел се паднали душите на мъртвите. От това поверие се изградило вярването, че в предсмъртния час на човека светията идва и взема душата му. В традиционните представи на българина св. Архангел Михаил е божият пратеник, който прекъсва земния път на всеки човек; ангелът, който „вади душите на умиращите с нож или сабя“. В чест на светеца се коли курбан и се приготвят рангелови хлябове.

Днес празнуват своя имен ден русенците с имена: Ангел, Ангелина, Михаил, Гавраил, Радка, Райна, Огнян, Пламен, Емил, Емилия.

Сподели:

Още новини от деня