Закаляването през лятото - ключ към здравето на децата

Утре е Денят на християнското семейство

Време за прочитане: < 1 мин.

Според преданието Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Ерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по петнайсетте стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария – баща на св. Йоан Кръстител, я посрещнал, благославяйки я. Той я въвежда в светилището на 21 ноември. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била „дадена“ на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея. Най-ранното известие за честването на празника е от края на 1 век. Прави се възпоменателно тържество и цялото християнство празнува Въведение Богородично. Иконата „Въведение на Божата майка“ представя тригодишната Богородица, възкачваща се по стъпалата и влизаща в храма.

Българската православна църква е избрала празника за Ден на християнското семейство. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата. Представени на бога, те ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите. На 21 ноември традиция е да се изнасят беседи, сказки и литературно-музикални забави.

В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба чествали освен празника Въведение Богородично и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Сподели:

Още новини от деня