И тази година лазарките уважиха жителите на Бъзън

Утре е Лазаровден

Според българската народна традиция Лазаровден или „Лазарова събота“ е празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, когато подрастващите девойки се превръщат в моми за женене. Празникът ознаменува момента, в който обществото им позволява да сресват косите си като възрастните жени, да носят косатник, да обличат везана риза, да се кичат с гердани, пръстени и гривни, да носят венец на главата, китка на дрехата, да имат любим и да се омъжват. На Лазаровден, девойките започват да живеят в света на жените.

В миналото нашите баба и дядовци са вярвали, че словото, изречено на този ден, има магическа сила и освен че ще помогне на девойките да се превърнат в жени, ще помогне и на пролетта да смени зимата. Вярвали са, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година.

Православната църква отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г. Църковния празник Лазаровден е с подвижна дата и винаги е в предпоследната събота преди Великден.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня