никулден

Днес е Никулден

Време за прочитане: 2 мин.

Св. Николай е роден в гр. Патара – Лиотска област през 280 г. По времето на император Константин Велики е провъзгласен за епископ на град Мир, провинция Ликия. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мир. През 1099 г. мощите на св. Никола са пренесени в гр. Бари – Италия, където се намират и сега.

В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита като патрон на рибарите. Според народно християнския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони.

Народните представи за „мокрия Св. Никола“ или „рибния светец“ са разнообразни. Той се осмисля като крилат момък с необикновена физическа сила. Лети със златните си крила над морета и океани и влиза в люти битки с водните демони. В други случаи е наричан стари, зимни Св. Никола и е описван като беловлас и белобрад старец. Християнската иконография го изобразява също като възрастен мъж.

Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран, тъй като според поверието шаранът е „слуга на Св. Никола“. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни вълни пропукали пода й. Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Затова има обичай да се жертва шаран в чест на светеца. На този ден всеки трябва да си хапне риба. Народът казва: „На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я вземе“.

В народната представа Св. Никола носи първия сняг – разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Известна е поговорката: „Днес му е денят, утре му е снегът“.

На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта. Св. Никола се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери.

Именици: Никола, Николина, Ненка, Нина

Трапеза: рибник (печен в тесто шаран), боб, сарми, обреден хляб

Сподели: