Св. Св. Константин и Елена

Днес почитаме Св. Св. Константин и Елена

С имената на император Константин Велики и неговата майка Елена е свързан преломен момент в историята на християнството – по тяхно време и не без тяхно съдействие то се превръща от преследвана в официална държавна религия на Византия. В чест на това събитие Константин и Елена са канонизирани за светци.

На същата дата според народния календар се слага символичното начало на жътвата. Отбелязван в цветуща пролет Св. св. Константин и Елена носи вече белезите на прехода към лятото, когато основна грижа е опазването на избуялите посеви и младия приплод от суша, градушка и мор.

В тази двойка светци, според правилото за женското олицетворение на лошото, на Елена се отрежда ролята на зла и отмъстителна. За нея най-често се казва, че „носи градушката в ръкава (полата) си“ и ако не бъде уважена на празника, изсипва ледените зърна върху нивите.

На празника на Св. св. Константин и Елена /21 май/ е строго забранена всяка полска работа.

В деня на равноапостолите, в югоизточните български земи се изпълняват едни от най-интересните игри, свързани с вярата в магическата сила на огъня, нестинарството. На този ден в дома на главната нестинарка нестинарите извършват ритуално обличане на иконите на Св. Константин и Св. Елена, а вечерта започват своя огнен танц върху жарава с боси крака и със свещените икони в ръце. Така получават способност да пророкуват. Интересен е фактът, че по Южното Черноморие в нишите на параклисите иконите са поставени в определен ред: Св. Никола, Св. Елена, Св. Стефан, Св. Трифон, Св. Илия, Св. Неделя, Св. Анастасия и Св. Рождество Христово. Ако съединим първите букви на светците от тези икони, се получава думата „нестинар“.

Сподели: