Утре ще се състои камерен концерт, втори от поредицата “Бетовен – сонати за цигулка и пиано"

Утре ще се състои камерен концерт, втори от поредицата “Бетовен – сонати за цигулка и пиано“

На 21 февруари от 19.00 часа, в Зала Филхармония Държавна опера – Русе кани ценителите на класическото изкуство на камерен концерт, втори от поредицата “Бетовен – сонати за цигулка и пиано“.

Фестивалът Зимни музикални вечери продължава и по протежението на февруари с този интересен проект, в който цигуларите Тамара Лазарова – концертмайстор на Русенската опера, и Габриел Тато, съвместно с пианистите Божена Петрова и Веселина Ботева, отново ще представят две сонати за цигулка и пиано от великия Лудвиг ван Бетовен. В тези произведения се долавя неповторимото романтично чувство, което покорява с нежност и неизказана лиричност.

Музиката на Бетовен носи страст, но същевременно ни кара да помечтаем. Изпълнена с обич от инструменталистите, тя по магичен начин помага да попаднем в друго измерение и да подишаме със силата на неговата любов, неговите мечти…

Сонатните двойки този път са с разменени места –

Тамара Лазарова – цигулка и Веселина Ботева – пиано,

Божена Петрова – пиано и

Габриел Тато – цигулка.

В програмата са включени сонати за цигулка и пиано № 2 и № 7 на Лудвиг ван Бетовен.

“ Скъпа публика, заповядайте на нашия втори концерт от цикъла Сонати за цигулка и пиано на Бетовен!

Приятно изненадани от големия интерес към първия ни концерт, ви каним да продължим заедно пътешествието си в света на камерната музика, сътворена от великия немски композитор!

На втория ни концерт ние ще изпълним сонати №2 и 7.

Имаме малка изненада за публиката и тя е, че този път двойките ще бъдат разменени- аз ще свиря с Тамара Лазарова, а Божена Петрова ще си партнира с Габриел Тато.

Ние с Тамара Лазарова ще изпълним драматичната соната в до-минор №7.

Вълнувам се много, защото за първи път ще свиря с нашия концертмайстор Тамара Лазарова!

Тази соната според мен е може би най-трудната, след „Кройцерова“- и технически, и музикално поставя сериозни задачи и пред пианиста, и пред цигуларя.

Тя е написана в знаковата за Бетховен тоналност до-минор – тоналността на Пета симфония, Патетична соната, Концерт за пиано №3 и увертюра „Егмонт“. Това предопределя драматичния ѝ характер, мащабността на развитието и голямата сила на художествените внушения.

Именно затова ние вече репетираме усилено, за да можем да предоставим на публиката един достоен прочит на този Бетовенов шедьовър.

И нещо, което пропуснах да споделя миналия път –

приех с радост поканата на моя колега Габриел Тато за интеграл на сонатите за цигулка и пиано на Бетховен, защото вече бях запозната с доста от тях, свирила съм пет от всичките десет.

Още като ученичка в Музикалната гимназия имах щастието да попадна в класа по камерна музика на г-н Алекси Драганов, който работеше изключително задълбочено и с двата инструмента, като правеше музикален анализ на всяка партия. Той ме научи на основните принципи и цели на камерното музициране и именно при него усвоих доста от сонатите на Бетовен.

В Музикалната академия , в класа на изтъкнатата наша пианистка проф. Жени Захариева, продължих да работя по стила и характера на Бетовеновите сонати. След това във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, имах шанса да попадна в класа на Итамар Голан- пианистът на Максим Венгеров и Вадим Репин. При него подготвих и дипломния си изпит по камерна музика, на който получих Втора награда.

Каква беше изненадата ми сега, когато открих негов запис именно на соната №7, която подготвяме, заедно с цигуларя Вадим Репин!

Разбира се, такива големи артисти са недостижими и е неудачно да се копират, но винаги можем да почерпим някоя музикална идея от блестящото им изпълнение!”

думи на пианистката Веселина Ботева, която ще си партнира на сцената с цигуларката Тамара Лазарова във втория Камерен концерт от поредицата “Бетовен – сонати за цигулка и пиано”, част от фестивала “Зимни музикални вечери”!

“ Соната №2 на Бетовен е смел експеримент със сонатната форма, предизвикващ условностите на времето. Взаимодействието между цигулка и пиано създава равнопоставен музикален диалог, който дълбоко изследва възможностите и на двата инструмента. Втората част се откроява с меланхоличен и дълбок изказ…

Посветена е на Антонио Салиери, италиански композитор и учител на Бетовен, което добавя допълнителен аспект на интрига. Забележителен е изборът на Салиери (Бетовен е подбирал внимателно посвещенията си), популярен във Виенския императорски дворец!

Композицията, създадена в критичен момент от живота на Бетовен, отразява личната му борба със загубата на слуха. Сонатата служи като музикално свидетелство за неговата упоритост и решителност пред лицето на препятствията.

Музиката на Бетовен винаги е завладяващо музикално пътешествие, което улавя неговия гений и способността му да надхвърля артистичните ограничения на своето време. Нейното емоционално богатство и технически експерименти я правят незаменима част от класическия репертоар на всеки уважаващ себе си музикант.

С пианистката на Държавна опера – Русе Божена Петрова ще изсвирим това фантастично произведение, а също така ще имаме възможност да чуем и соната №7 в изпълнение на концертмайстора на оркестъра на Русенска опера Тамара Лазарова и пианистката на оперния ни театър Веселина Ботева.

Очакваме ви!”

Това сподели цигуларят Габриел Тато по чиято инициатива се случва камерния цикъл “Бетовен – сонати за цигулка и пиано”, част от фестивала “Зимни музикални вечери”!

“ Във втория концерт от цикъла “Бетовен – сонати за цигулка и пиано“ ние с Габриел Тато ще изсвирим втората соната на Бетовен в Ла мажор. Заедно с още две сонати тя е издадена под опус 12 -сет.

Вълнуващо за нас беше, че този път разменихме партньорите си цигулари, впрочем такъв беше замисълът още в началото на проекта.

Както вече споменах Втората соната аз ще изсвиря с инициатора на концертите – Габриел Тато.

Преминавайки от Пета към Втора соната мога да кажа, че тя е много по-близка до музиката на Моцарт – жизнерадостна, закачлива, но и доста меланхолична, изпълнена с драматични моменти, типични за Бетовен.

Надяваме се да успеем да предадем вярно духа на композитора.

Приятно слушане на всички, които ще отделят време да посетят концерта и да ни чуят! ” –

това беше любезна да довери пианистката на Държавна опера – Русе Божена Петрова, която в сонатна двойка с цигуларя Габриел Тато и колегите си Тамара Лазарова и Веселина Ботева ще се представят във втория Камерен концерт посветен на творчеството на Лудвиг ван Бетовен.

Билети на каса Опера и онлайн www.ruseopera.com

Сподели: