Утре ще се състои тържествена церемония по валидиране на две пощенски марки, посветени на 800-годишнината от основаването на манастира-лавра „Св. арх. Михаил“

Утре ще се състои тържествена церемония по валидиране на две пощенски марки, посветени на 800-годишнината от основаването на манастира-лавра „Св. арх. Михаил“

Утре от 13.00 часа в подножието на Ивановските скални църкви, обединени от манастира-лавра „Св. арх. Михаил“, ще се състои тържествена церемония по валидиране на две пощенски марки, посветени на 800-годишнината от основаването на Светата обител. Сред официалните гости ще бъдат областният управител Борислав Българинов, изпълнителният директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки, както и представители на местната и държавна власт от региона. Специално за събитието ще бъде открита изнесена пощенска станция, като в рамките на три часа всеки ще може да закупи марките, а след това те ще бъдат достъпни във всички централни пощенски клонове в 28-те областни града, както и във филателните магазини. Освен това след разговор между Българинов и директора на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов се стигна до идеята утре посещението на комплекса да се осъществява при вход свободен.

Марките са с размер 25/35 мм. и цената им е съответно 0.65 лв. и 1.00 лв. Тиражът им е 5500 броя. Двете марки представляват художествена интерпретация на фрески в манастира. Автор на художествените проекти е Станимир Желев, който е един от най-видните родни художници с чувство към детайла и афинитет към духовната тематика. Той е участвал в реализирането на множество проекти, а също така е сътворил не по-малко стенописи и иконостаси в църкви и параклиси из цялата страна. За пръв път Желев посещава Скалния манастирски комплекс край Иваново преди десетина години и тогава, силно впечатлен от видяното рисува две картини, запечатвайки спомена от преживяването на това много специално място за него.

Пощенско-филателното издание, което ще бъде самостоятелно реализирано към темата „Културно-историческо наследство“, включва и печат, специално създаден за събитието. Той ще може да бъде използван за срок от три работни дни от датата на валидирането в Пощенската станция в Иваново.

Сподели: