съдебна палата русе съд прокуратура

Ученикът, обвинен в побой над младеж в Русе, остава за постоянно в ареста

Районният съд в Русе остави за постоянно в ареста 17-годишен ученик, обвинен за побой над 16-годишно момче. Мярката за неотклонение бе гледана в късния следобед днес.

Побоят, извършен на 27 януари т.г. в района на търговския център в града, стана обществено достояние, след като е бил заснет, а видеоклипът бе разпространен в интернет на 6 февруари. Часове по-късно полицията установи участниците в него.

Прокуратурата повдигна обвинение на 17-годишния ученик за хулиганство, за което законът предвижда наказание до две години затвор. По време на заседанието стана ясно, че през 2016 г. момчето е извършило друго престъпление, за което е насочено към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

По време на делото бащата и служебният защитник, назначен заради отсъствието на упълномощения, заявиха, че искат по-лека мярка за неотклонение. По думите на таткото момчето е добро дете и ходи редовно на училище. Според служебния защитник не може да се твърди, че младежът има изградени престъпни навици.

Бащата обясни още, че преди година пострадалият ученик е нанесъл побой на сина му. Пред съдията обвиненият заяви, че съжалява за случилото се. Не се замислил, че може да стане нещо по-сериозно при хвърлянето на пострадалия на земята.

Според съдията има опасност обвиненият да извърши друго престъпление. Действията във видеоклипа сочат изключителна дързост и цинизъм. Става дума за изключително груб, жесток и брутален, както и напълно безпричинно нанесен побой. Демонстрирана е необяснима склонност към агресия и жестокост и само по щастливо стечение на обстоятелствата не се е стигнало до по-тежки последици.

Определението подлежи на обжалване в тридневен срок пред Окръжния съд в Русе.

/Източник – БТА/

Сподели:

Още новини от деня