Учениците от ПГ по туризъм – Русе учиха занаят по време на Седмица на професионалните умения в България – 2018 г.

Учениците от ПГ по туризъм – Русе учиха занаят по време на „Седмица на професионалните умения в България – 2018 г.“

От 19-25 ноември 2018 г. в Русе се проведе „Седмица на професионалните умения в България – 2018 г., представена чрез „Дни на отворените врати”, съвместно с бизнеса, и „Организирани групови посещения на фирми”.

В тази връзка учениците от ПГ по туризъм – Русе, посетиха ресторант „Кралска закуска” и ресторант „Дунав Плаза”.

На 20.11.2018 г. учениците от 10Г клас, с преподаватели г-жа Кръстинка Дамянова и г-жа Християна Янкова, се запознаха отблизо с асортимента на сладките изделия, предлагани в ресторант „Кралска закуска”: различни видове торти, кремове, плодови сладкиши.

На 23.11.2018 г. учениците от 11Б клас, заедно с г-н Йордан Адолфов, преподавател по професионална подготовка, посетиха ресторант „Дунав Плаза”, с управител г-жа Албена Михова. Те проведоха учебна практика в ресторанта, с цел осъществяване връзка между ресторантьорския състав на хотела и учениците ресторантьори.

Обучението премина в няколко посоки: провеждане и организация на обслужването в заведенията, изразено в подготовка на масите за хранене, провеждане на закуска за гостите на хотела, запознаване с най-модерното оборудване в ресторанта, разглеждане длъжностните характеристики на всички професионални позиции в хотела: готвач, сервитьор, барман, рецепционисти, мениджъри, управител.

В централния салон на ресторанта от 8.00 до 10.30 ч. по време на учебна практика г-н Адолфов демонстрира аранжиране на маса за закуска по зададен образец – с индивидуален шлайфер, прибори за хранене и подложна салфетка в комбинация с прибори за овкусяване, т.н. оливерник.

По време на упражненията учениците подредиха маса за закуска със средни прибори, вилица, нож и малка лъжичка за топли напитки. В закуската участваха топли компоненти /яйца, наденички, бекон/, предложени в модерни бенмарита /уреди за поддържане на храната топла/. Закуската включваше и студени компоненти /домати, краставици, кашкавал, сирене/. Спазвайки изискванията за съвършено обслужване, учениците имаха възможност да се запознаят с действието и на уредите за зърнени закуски и сокове.

Учениците и преподавателите благодариха на екипите на „Кралска закуска” и на „Дунав Плаза” за възможността отблизо да се запознаят със специфични дейности, свързани с бъдещата им професия. Повече снимки може да разгледате в галерията ни.

Сподели: