Ученици от МГ „Баба Тонка“ участваха в Първия национален младежки форум Арнаудови срещи 2020. Пътят към познанието

Ученици от МГ „Баба Тонка“ участваха в Първия национален младежки форум Арнаудови срещи 2020. Пътят към познанието

През есента на 2019 г. д-р Капка Иванова от Русенския университет ме покани да участвам с мои ученици в Първия национален младежки форум Арнаудови срещи 2020. Пътят към познанието. С Капка Иванова се познаваме отдавна, а това, което ни събра някога, беше любовта към фолклора. Споделих с моите ученици интересната покана и те веднага се запалиха, не за пръв път участват в научно-изследователски предизвикателства. През учебната 2018-2019 г. се включиха в Лингвистичен семинар, организиран от колежката ми Цветелина Цветанова. Финалното мероприятие беше представянето на ученическите доклади в аулата на Софийския университет.         Вълнуващите спомени от прекрасното събитие мобилизираха младите хора отново. Макар че те са ученици в математически паралелки, любовта към словото не им е чужда. Припомням, че ежегодно в гимназията издаваме сборник с литературни творби на ученици и правим литературна конференция, за която докладите се подготвят много старателно, тъй като техен рецензент е проф. Радослав Радев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Или в началото беше повече ентусиазъм, съчетан с известна доза опит.

Това сподели днес Цветелина Георгиева – заместник – директор на МГ „Баба Тонка“, старши учител по български език и литература.

 Тъй като акад. Михаил Арнаудов е един от най-големите изследвачи на българския фолклор, решихме да се поровим в бездънната съкровищница на народното творчество и традициите. Първоначално подбрах няколко статии, които учениците трябваше да прочетат, за да навлязат в предложените от мен темите. После обсъдихме ние какво можем да кажем по тях. Планирахме и теренно проучване, но заради пандемията го отложихме за м. октомври.

На 27 юни 2020 г. в залата на РБ „Любен Каравелов“ бяха представени четири доклада. Три от тях получиха специалното отличие за изследователска дейност: „По дирите на света Марина“, разработен от Стела Петкова, Гергана Генчева и Вилиана Драганова /11. б кл./; „Еленът на свети Илия“, разработен от Лорена Милева /11. б кл./; „Неродената мома – слънчова невеста“, разработен от Мартина Илиева и Преслава Петрова /11. а кл./.    

Антонио Бончев, Калоян Радославов и Виктор Николаев /11. а кл./ разработиха доклад на тема „Не се страхувайте от Хелоуин!“, като за целта проведоха анкета между 117 ученици и 28 възрастни. Анализът на резултатите показа и окончателното заглавие на доклада. Той  получи специалното отличие на форума в категория  „доклад“.

През следващата учебна година и четирите екипа продължават своята работа по разработваните теми, вкл. и с теренно проучване.

Сподели: