Ученици от ПГИУ „ Елиас Канети“ Русе: Посещението ни в НАП бе полезно и мотивиращо

Ученици от ПГИУ „ Елиас Канети“ Русе: Посещението ни в НАП бе полезно и мотивиращо

След толкова много теоретични уроци за Националната агенция за приходите в учебните ни часове, ние –  учениците от  11 б клас , специалност „Оперативно счетоводство”  в ПГИУ „Елиас Канети”, най-накрая видяхме какво всъщност представлява НАП.  При посещението ни там на 28 юни 2022 г. служителите ни запознаха с  някои основни дейности и ни беше много интересно представянето на цялостната им работна система по креативен начин.  Ако до вчера си мислехме, че данъците и осигуровките са необходимо зло, то вече сме наясно, че без тях няма как да има силна държава. Убедихме се защо… „Данъците са цената, която плащаме за едно цивилизовано общество“ , както ни поясни в презентацията си г-жа Стоянка Върбанова, началник на отдел „Услуги за клиенти“.

Научихме и много полезни неща за нас самите. Служителите  на НАП ни разясниха детайлите за здравното ни осигуряване като бъдещи студенти, включително ако учим в България или чужбина. Няколко от нас си извадихме ПИК номера за електронен достъп,  с които можем да правим справки в системата на НАП, да ползваме множество електронни услуги, да подаваме електронно нашите декларации, да проверяваме размера на нашите данъци, осигуровки и задължения, както и да ги плащаме, разбира се. След проявен интерес от някои съученици, как можем да станем служители на НАП, разбрахме, че, за да сме в час с данъците, трябва да следим постоянно променящото се законодателство и да продължаваме да четем и да се учим.

След това посещение в НАП вече сме по-наясно с данъчната система и данъчната администрация. Благодарим от сърце на ръководството на офиса на НАП в Русе за отделеното време. Наистина ни беше много полезно и мотивиращо.

Сподели: