ПГИУ „Елиас Канети“ – Русе

Ученици от ПГИУ „Елиас Канети“ – Русе се срещнаха с немския писател Михаел Крюгер

На 2 декември в Клуба на дейците на културата се проведе среща с германския писател Михаел Крюгер – близък приятел и издател на Елиас Канети. На срещата проф. Ана Димова и проф. Пенка Ангелова представиха твореца и негови творби. Рецитираха се и се обсъждаха негови стихове.
Основната публика на литературното четене бяха ученици от IX, X и XII клас на ПГИУ „Елиас Канети“. Те предварително се бяха запознали с биографията на Михаил Крюгер и с неговото творчество. Задаваха интересни въпроси на човека, който е бил много близък с техния патрон – нобеловия лауреат, роден в Русе, Елиас Канети. Интересуваха се от неговото мнение за творби на Канети, искаха той да сподели с тях интересни спомени за техни разговори.
Учениците показаха и задълбочен интерес към творчеството на самия Михаел Крюгер – тълкуваха символните послания на птиците и ябълковите дръвчета в неговата поезия.
Господин Крюгер отправи интересно предложение към публиката – всеки да започва деня си с прочитане на едно стихотворение.
След разговора гостите се насладиха на прожекцията на филма „Тълкувания“, заснет през 1992, посветен на личността и на творчеството на Канети.

Сподели: