Ученици от ПМГ Баба Тонка се срещнаха днес с президента

Всяка победа на арената на природните науки на нашите олимпийски отбори ни изпълва с гордост и много надежда. Бъдещето на България е в науката и в иновациите, а българското държавно ръководство има нужда от интелигентни, образовани и мислещи хора, които да придвижат държавата напред. Това заяви президентът Румен Радев, който беше домакин на Седмата годишна среща на олимпийските отбори по природни науки.

Симона Тодорова и Димитър Томов от ПМГ „Баба Тонка“ – Русе се срещнаха с държавния глава тази сутрин. Симона е един от малкото българи участвали в Международния космически лагер в Хънствил, щата Алабама, САЩ. Има високи резултати в извънкласната работа по физика и астрономия. Димитър завоюва второ място на Национален турнир на младите физици (февруари 2015 г.) и участие в разширения състав на националния отбор на България в Международния турнир на младите физици.

Държавният глава подчерта, че тази година е изключително успешна със спечелените 95 медала и 2 почетни грамоти. “Отново доказахте, че България има невероятен потенциал. Давам си сметка какво ви струва всичко това – лишения, упорит труд и всеотдайност, но това е пътят към успеха“, заяви Румен Радев и допълни, че с всяка извоювана победа се утвърждава и налага бъдещият модел за развитие на нашето общество.

„Днешните ми адмирации са не само към вас, скъпи олимпийци, но и към вашите преподаватели и треньори, които още от първото ни участие в международни олимпиади през 1959 година готвят с много себеотдайност и любов поколения талантливи български деца“, заяви в словото си президентът. Румен Радев посочи, че постиженията на България са наистина значими в област, в която страната ни се конкурира с големи държави, а цифрите са впечатляващи – спечелени 820 медала. В момента България е в топ 3 на състезанията по математическа лингвистика, в петицата по информатика и в челната десятка по математика.

„Вярвам, че всичко, което правите повишава интереса на нашите деца към природните науки и уменията, които получават и по информатика, и по математическа лингвистика са определящи за бъдещето на страната. Този труд ще се върне с нови научни постижения, определящи и нашето бъдеще, а защо не и бъдещето на света“, заяви още държавният глава пред ръководителите, преподавателите, треньорите и олимпийските отбори по природни науки на България.

Сподели: