Ученическа конференция за река Дунав ще се състои на 15 ноември в Русе

Ученическа конференция за река Дунав ще се състои на 15 ноември в Русе

Ученическа конференция на тема: „Река Дунав – европейският път на България“ ще се състои на 15 ноември в Русе. Това съобщи днес учителят по история в СУПНЕ – Русе Николай Чакъров. Конференцията е насочена към ученици от гимназиална степен на образование. Идеята бе да участват ученици от всички дунавски общини.

Целта на конференцията е да се възроди интереса към река Дунав, защото градът ни е такъв благодарение на реката, посочи още г-н Чакъров.

17 доклада ще се включат в конференцията. Екипът от Видин няма да може да присъства, но ще дойдат от Тутракан и Силистра. СУПНЕ, СУ „Христо Ботев“, СУ „Васил Левски“ и СУЕЕ ще участват от русенска страна. В рамките на по 10 минути учениците ще могат да представят своите доклади.

Разработките са в 6 направления: транспорт, икономика, екология, личности, посветили живота си на реката, паметници и музеи и водни спортове. Учениците са положили доста усилия. Работили са в Държавния архив – Русе и други места.

Конференцията ще се насърчи извършването на изследователска дейност у учениците, което ще развие и съответните компетенции.

Гости ще бъдат: Радостина Николова – главен експерт по история и цивилизации в МОН, доц. Петя Събева и д-р Юлия Симеонова от ВТУ.

Ще бъде издадена и книжка с докладите от конференцията. Тя се печата в момента и ще е готова до петък. Ще се разпространи в училища, откъдето има участници и в музеите от съответните градове.

Партньори са Регионално управление на образованието, Регионален исторически музей – Русе, а финансова помощ оказва Община Русе.

Сподели:

Още новини от деня