Ученическа конференция „Река Дунав – европейският път на България“ в Русе днес

Ученическа конференция „Река Дунав – европейският път на България“ в Русе днес

Експерти от Областна администрация Русе бяха сред гостите на днешната ученическа конференция под надслов „Река Дунав – европейският път на България“.

На организаторите, в лицето на заместник-директора по учебната дейност на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ Пепа Балкова, беше връчен поздравителен адрес от името на областния управител Галин Григоров, в който се казва:

„…Радостен съм, че на територията на областта се осъществява поредната инициатива, посветена на насърчаването на екипната работа и развитието на ключови компетенции у учениците, основа за всяка тяхна бъдеща изследователска дейност!…“

Инициативата цели да се засили интереса сред учениците към регионалната история, както и да се популяризират типичните културни и исторически ценности. Идеята е по този начин младите хора да се запознаят в детайли с възможностите, които предоставя реката.

Всички присъстващи получиха сборник с докладите, които ще бъдат представени днес, като в него са поместени изложенията на ученици и техните научни ръководители от български училища, намиращи се по поречието на р. Дунав. Русе е гордо представляван от възпитаници на СУПНЕ „Фридрих Шилер“, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, СУ „Христо Ботев“, както и от СУ „Васил Левски“ .

В началото на конференцията директорът на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов запозна аудиторията с изключително интересна презентация на тема „Началата на модерността“.

На събитието присъстваха множество представители на държавната и местна власт, сред които и кметът на община Русе Пенчо Милков, Радостина Николова от Министерството на образованието и науката, както и преподаватели от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Настоящият форум е посветен на 260-та годишнина от рождението на Фридрих Шилер.

Сподели:

Още новини от деня