Ученическа кулинарна олимпиада се проведе в Мол Русе

Ученическа кулинарна олимпиада се проведе в Мол Русе

Днес в Мол Русе се проведе първата Ученическа кулинарна олимпиада, която стартира от Русе. Деца от 2-ри до 11-ти клас от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, ОУ „Иван Вазов“ и СУ „Йордан Йовков“ бяха разпределени в групи, като всеки отбор получи рецепти за приготвянето на две здравословни ястия.

Продуктите за целта избраха сами от магазин ЕДЕА. ОУ „Иван Вазов“ отнесе призовото 2-ро място с наградата за „Най-здравословна закуска“, а от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ и СУ „Йордан Йовков“ журито присъди две първи места за „Най-красиво меню“ и „Най-вкусно меню“.

Идеята на организаторите е инициативата да се превърне в ежегодна и национална, а мисията децата осъзнато да избират, приготвят и консумират здравословна храна да стигне до възможно най-много подрастващи.

Инициативата е на неправителствената организация „Задруга за чиста храна“, съвместно с Община Русе, Регионалното управление на образованието и РЗИ. На събитието присъстваха представителят на организацията –г-н Филип Хайвазиан и г-жа Ирена Петрова – директор на дирекция „Култура и образование“ в Община Русе, която беше и част от журито. Г-жа Петрова приветства участниците, като им пожела да са все така упорити, да следват мечтите си и да се грижат за себе си като се хранят здравословно от най-ранните си години.

През учебната 2018/2019-а година са се провели редица теоретични и практични занятия с ученици от русенски училища, свързани с избора, приготвянето и консумирането на чисти и натурални храни, създавайки разбиране за връзката между храната, здравето, енергията, настроението и успеха сред присъстващите ученици. Сега, в края на учебната година се провеждат училищни кръгове и поради големия интерес се организира градски кръг.

Сподели:

Още новини от деня