Училището в Новград няма да бъде закрито, засега

ОУ „Алеко Константинов“ – Новград няма да бъде закрито от 1 юли тази година. Докладната записка, която предизвика дебати по време на извънредното заседание на Общински съвет – Ценово, провело се на 22 април, бе оттеглена. В подкрепа на предложението на общинския съветник Гергана Миланова гласуваха 10 от съветниците, а само 1 бе против. Кметът на Община Ценово д-р Петър Петров бе направил предложението до ОбС – Ценово преди седмици, но то срещна несъгласието както на съветниците, така и на кмета на населеното място Диана Копчева.

„За съжаление, Новград е голямо село, но с малък брой ученици. Една от причините е липсата на занималня. Друга причина е, че няма извънкласни дейности. Трета причина е недоволство на учителите. Много е трудно това решение. На мен като кмет, като възпитаник на училището ми е много болно“, заяви г-жа Копчева.

Общинският съветник Емил Божков подчерта: „Въпросът е наистина тежък. Трудно е да изтрием от историята на това училище. Според мен трябва да се даде шанс на училището да просъществува“.

Колегата му Иво Драгозов добави: „В Ценово учителите са до 17 часа. През летните ваканции имат дежурства и занимават децата съвместно с читалището. Учителите са ангажирани целогодишно. Това училище е с над 100 – годишна история и е тежко да се вземе едно такова решение. Много лесно се е допуснало децата да избягат и за това имат вина освен учителите и кмета на селото“

Училището в Новград има 59 декара земя. В същото време повече от 20 деца пътуват до училище в Свищов.

Зам . – кметът на Община Ценово Ваня Игнатова заяви, че за дофинансиране на училището максимум трябват 80 хил. лева, а минимум 20 000 лева.

Сподели: