Училищният кръг на състезанието “ България чете на немски език – 2024″ се проведе днес в СУПНЕ – Русе

Състезанието по четене на немски език винаги се превръща в празник за осмоскласниците в СУПНЕ “ Фридрих Шилер“, защото те преживяват с вълнение и емоции подготовката, самото четене на немски език и превърналите се в жива приказка интересни истории.

И тази година , на 19.04.24, в мултифункционалната зала на училището, проведохме училищния кръг на състезанието по четене по проект за изразително четене с мотото „ Bulgarien liest vor ”. Инициативата е на Германската служба за образование в чужбина и включва ДСД- училищата, от тази година вече и с международното участие на училища в Сърбия и Косово.

Състезанието се превърна в събитие, защото участниците бяха поздравени и мотивирани лично от Почетния гост на състезанието – г-жа Екатерина Алтънкова, главен инспектор по немски език към Министерството на образованието и науката. Сред почетните гости бяха също Директора на училището- г-жа Искра Иванова , г-н Веселин Досев – ЗДУД и Анастасия Шаханова – нашата победителка и национална финалистка за 2023 г. Публиката от учители и осмокласниците от 8. А, Б и В класове подкрепя ентусиазирано всички участници и се радваха истински на уменията им да четат изразително и вдъхновяващо

След проведения по класове кръг на 15.04.4024 г. сега се изправиха един срещу друг победителите от 8.А клас- Йоана Данева, 8. Б клас – Виктория Маринова и от 8. В клас – Биляна Александрова и четоха интересни текстове от истории за деца. Добрата им подготовка не би била възможна без усърдието и подкрепата на техните преподаватели по немски език, г-жа Албена Николова, г-жа Анна Цветкова и г-жа Илка Иванова.

Задължителна част от състезанието е журито, което трябва безкомпромисно да определи най – добрия по предварително зададени строги критерии. Членове на журито бяха компетентни и опитни преподаватели по немски език – г-жа Анелия Серафимова, г-жа Нели Праматарова и г-жа Илка Иванова, и те наистина се затрудниха да определят победителя, защото Йоана, Виктория и Биляна дадоха всичко от себе си и се представиха достойно.

Анастасия Шаханова бе поканена да чете от книги , с които се яви на националния кръг през 2023 г.в София и се нареди сред шестте най-добри четящи осмокласници в България. Тя въхити всички с майсторското си четене и разказа как това състезание е допринесло много за развитието й в различни аспекти.

Победител в надпреварата е Виктория Маринова, от 8. Б клас, и ще продължи състезанието между 7 училища в регионалния кръг за северна България в гр. Шумен.

Г-жа Искра Иванова поздрави всички участнички, пожела успех на победителката, мотивира я за следаваща победа и с искрени похвални думи й връчи грамота.

Сподели: