ПГО-Недка-Иван-Лазарова-Русе

Училищно настоятелство „Недка Иван Лазарова“ започва реализацията на проект „Изкуство и мода – вдъхновения“

Училищно настоятелство „Недка Иван Лазарова“ започва реализацията на проект „Изкуство и мода – вдъхновения“, с партньорството на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ и Художествена галерия – Русе, финансиран по Програма „Култура“ на Община Русе.

Ученици от различни специалности в гимназията ще посещават Художествената галерия, за да се запознаят с творби от фонда.

В рамките на проектните дейности ще се подберат подходящи картини, визуализиращи промените и тенденциите в облеклото на фона на историческата епоха.

С поглед върху историята на костюма, учениците ще бъдат провокирани да създадат свои модели. Ще се запознаят с временните изложби (Юбилейната изложба по повод 90-годишнината от създаването на галерията; изложба „От въглен към огън“ на изкуствоведа и художник Димитър Грозданов; изложба на Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“ – Русе) и ще работят по създаването на съвременни модели.

В края на провежданите часове ще бъдат подбрани проекти, от които да се реализира изложба във фоайето на ПГО „Недка Иван Лазарова“. Тринадесет от най-добрите модни скици, заедно с картините, от които са вдъхновени, ще станат част от традиционния Училищен календар за 2024 г.

Сподели: