Държавна опера – Русе представя утре „Учителя по музика”

„Учителят по музика“ представя на 11 октомври Държавна опера – Русе

Камерната опера „Учителят по музика“ представя на 11 октомври от 19 часа Държавна опера – Русе. Това е музикален фарс – характерен за времето си и подчинен на стила от дните на своето създаване. Либретото, както и музиката са богато наситени с комични моменти, често достигащи до безмилостна сатира. Те изобразяват взаимоотношенията, характерни и познати и до днес сред певческото съсловие. С помощта на сюжета публиката надниква в школата на един преподавател по оперно пеене. Вниманието на зрителя по изобретателен начин е насочено върху отношенията „учител – любима ученичка“ и „начинаеща певица – обещаващ и съблазняващ импресарио“.

В течение на действието героите на „Учителят по музика“ категорично определят своите приоритети – материалните интереси и славата. Няма стремеж за духовност и достигане на идеалите на изкуството и любовта –съществуващи като неизменни духовни ценности във всички епохи за хората, занимаващи се с изкуство, каквито би трябвало да бъдат и героите в този фарс.Точно това младият композитор Перголези представя за комично, това е повод за изграждането на сатира, която иронизира и се надсмива над така наречените „артисти“, които тук са лишени от идеализъм и са повлечени в рационалното течение на материалните желания.

Именно тук ние, публиката от 21-вото столетие, намираме пресечна точка с вижданията на автора от началото на 18-тото столетие, което прави неговото произведение актуално и интересно за интерпретиране.

„Учителят по музика“ на Русенската опера носи три основни намерения:

Първо – тя е естетска и красива в своята чистота, живост, високо настроение, закачливост и хумор, достигащ до границите на иронията и сарказма, без даги пресича категорично.

Второ – тя е създадена и изпълнявана от приятелски и тясно свързан колегиален екип в стила на творческия екcперимент, който, обаче, остава верен на музикалния стил и на вокалната естетика на епохата. На сцената заедно са тенорът Георгиос Филаделфевс (Маестрото), басът Момчил Миланов (Импресариото), сопраните Даниела Караиванова (Любимата ученичка) и Нели Кравченко (Начинаещата певица). Компанията се оживява и от присъствието на камерен ансамбъл от Хора на Русенската опера в ролята на оперния клас, а брилянтната пианистка Божена Петрова отново е в ролята на оркестъра. Още два персонажа ярко остават в съзнанието – Стела Генкова (Суфльрът) и Георги Ганчев (Новият ученик).

Трето – тя показва чрез изкуството на Перголези и чрез режисьорския прочит на постановчика Пламен Бейков характерни елементи от задкулисието или както се казва „от кухнята“ на явлението „Оперен театър“.

Това е изобразено така, че спектакълът добива някои черти на образователно представление. Операта се представя на италиански език с български субтитри.

Пламен Бейков е роден в Свищов.
Завършил е оперно пеене в Кралския колеж за музика – Лондон и е специализирал при знаменития български певец Борис Христов в Рим.

Вече десет сезона е солист на Държавна опера-Русе.

Като концертен и кантатно-ораториален изпълнител Пламен Бейков е имал своята изявява в най- авторитетните концертни зали на Испания и Русия – сцените на Auditorio Nacionai – Мадрид, Palau de la Musica Catalana и Teatro Liceu – Барселона, зала „Чайковски”, Международния дом на музиката – Москва и Камерната зала на Московската консерватория „Чайковски”, Голямата филхармонична зала – Санкт Петербург, а в началото на 2017 – и във Филхармоничната зала в Осака – Япония и др.

През 2016 година на камерната сцена на Държавна опера – Русе Пламен Бейков осъществявасвоя режисьорски дебют с постановката на операта „Човешкият глас“ от Франсис Пуленк. В началото на следващия творчески сезон на Русенската опера е и премиерата на втората му постановъчна задача – комичната опера-интермецо от Джовани Батиста Перголези „Учителят по музика“. През юни 2017 е световната премиера на едноактната опера „Пламъци в платната на нощта“ от гръцкия композитор Гиоргос Минас, която Бейков реализира в продукция на Държавна опера-Стара Загора, а в началото на август 2017 Пламен Бейков поставя за Русенската опера като режисьор и сценограф историческата опера „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев, която участва и на Фестивала „Сцена на вековете“ на историческия хълм Царевец във Велико Търново.В средата на февруари 2018 на сцената на Русенската опера Пламен Бейков поставя „История на войника“ от Игор Стравински.

От есента на 2016 година Пламен Бейков изучава музикално-сценична режисура в Държавната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“ – София в класа на доц. Виолета Горчева.

От началото на юли 2018 година Пламен Бейков е и драматург на Държавна опера – Русе.

сн. Архив

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"