опера русе

Фабиен Конрад ще бъде Виолета в „Травиата“ на 27 ноември

Френското сопрано Фабиен Конрад ще видим в ролята на Виолета Валери в операта „Травиата“ от Джузепе Верди. Така Държавна опера – Русе ще чества 100 години оперно дело в Русе и 70 години от създаването си на 27 ноември.

Нейният дебют като Виолета в La Traviata в оперен театър Rouen е този, който разкрива младата певица на френската публика и привлича вниманието на музикалната преса. Критиците я хвалят – «една изключителна певица с истинска дарба да представя»,  « напомня за Монсерат Кабайе (pianissimi  reminiscent of Montserrat Caballe) » и обявяват «откритие. Обещаващ талант за велики оперни роли». « Пленителна. »

С голямо признание за нейното «огромно сценично присъствие» и нейната «способност да изразява емоциите използвайки сенки, цветове, пианисими и музикални нюанси», тя бързо започва да изпълнява роли като Контесата (Сватбата на Фигаро), Жулиета (Ромео и Жулиета), Лейла (Ловци на бисери), Мими (Бохеми), Маргьорит (Фауст), Микаела (Кармен), Донна Анна (Дон Жуан) или Реквием Верди, който е изпълнявала многократно.

Актьорската й игра, музикалността и солидната техника правят Фабиен Конрад оперна актриса, способна да изпълнява изключително взискателни роли. Така тя открива сезон 2014 – 2015 със спектакъла Хофманови разкази с четири сопранови роли: Олимпия, Жулиета, Антония, Стела. Роля с четири образа, която отваря вратите за нея към германските театри: «изключителна гласова техника, музикалността и истинските актьорски умения създават алхимията, характеризиращи топ актрисите».

През следващите сезони й предлагат многобройни нови главни роли: Gounod’s Mireille, Манон на Масне, Мадам Бътерфлай на Пучини, Елиза в Моята прекрасна лейди, Принцеса Мари дьо Гонзаг  в Cinq-Mars на Гуно, Норма на Белини … и отново вече изпълняваните Виолета и Мими.

Тя е много успешна в Русия по време на дълги турнета, където нейното владеене на pianissimi е било високо оценено. Тя често е канена там да изпълнява италиански и френски арии от романтичния репертоар. Избрана е да пее на международната възпоминателна церемония за Първата световна война, където присъстват държавни глави от цял свят, избрана като «кадър на деня» на BBC нюз и пее в няколко гала-концерти с Официалния оркестър на френската република.

Участвала е в «Мария Калас – страст, съдба» серия концерти в партньорство с френското Радио Класик и представени от известния френски журналист Ален Дюолт; пяла е няколко пъти на живо за Френската национална телевизаия от Антик Оранж Театър и много често пее на концерти в Айфеловата кула.

Младото сопрано вече е пяла в Кралската опера в Мадрид (Teatro Real), в Литовската национална опера, на фестивала „Хореги Оранж“, в оперите в Лайпциг, Руен, Маси, Метз, Раймс, Сен Етиен, Любек, парижката зала Плейел, фестивалите Музикални разходки по Раймс, Chaise-Dieu…

Работи с диригенти като Чон Мюн Хун, Хесус Лопес Кобос, Елиаху Инбал, Лучано Акочела, Сирил Дидерих, Йонас Албер, Янис Пуспурикас, Дейвид Реиланд, с оркестъра Музикаетерна на Теодор Куренцис… и с режисьори като Робърт Карсън, Фредерик Роел, Пол-Емил Фурни, Антъни Пилавачи, Флориан Луц, Никола Берлофа, Винсент Бусар…

Изключително високи оценки има на представянето си в Реквием на Верди, който е изпълнявала многократно във Франция и Германия, има и вече е изпълнявала голям оратория репертоар, включващ Моцарт, Перголези, Лео, Хендел, Росини, Брамс, Дворжак, Пулен, Сен-Сан, Масне, Форе, Франк, съвременни творби…

Също така показва интереса си към връзката между операта и киното със създаването на видео клип «Piangero» по Хенделовия Юлий Цезар.

Първоначално завършва престижния парижки институт Sciences Po (Институт за политически науки) и печели първа награда за Музика и Пиано в Консерваторията. За пръв път Конрад се забелязва на сцената на Sciences Po, където играе Мария в Уестсайдска история без да има предишен певчески опит. Тогава тя се обръща към оперното пеене и след като печели конкурса в Мадрид за оперни певици, изпълнява своята първа роля в Диалози на кармелитите на Пулен на сцената на кралската опера в Мадрид (Teatro Real). От тогава бързо прави много дебюти само за няколко години.

Нейните бъдещи проекти включват нови роли като Памина, Дона Елвира, Тоска и няколко оперни концерта във Франция.

Сподели:

Още новини от деня