факелно шествие ВМРО

Факелно шествие под надслов „Долу Ньой“ организира ВМРО-Русе за поредна година

Идният понеделник ВМРО-Русе ще проведе факелно шествие „Български марш 2017“. Целта на проявата е възпоминателна – насочва вниманието на гражданите към един изключително позорен епизод от българската история – подписването на 27 ноември 1919 година на Ньойския мирен договор.

Припомняме, че според клаузите на контракта от майка България са откъснати изконно наши земи, населени с българско население – Западните покрайнини, Южна Добруджа и Беломорска Тракия. Следствие на това към вътрешността на страната се отправят над 100 хиляди бежанци-българи, бягащи, изоставяйки цялото си имущество. Освен това репарациите, които победители в Първата световна война несправедливо налагат на страната ни възлизат на непосилните над 2 милиарда златни франка. Това допълнително разстройва икономиката, която се намира в колапс. На България е забранено да изгражда модерна армия и флот, а бройката на войниците е редуцирана до малко над 30 хиляди души.

Тази огромна по смисъла си катастрофа представлява вододелен епизод от българската история и след него вече нищо не е същото. Отваря се пътят на левите партии в управлението на страната, последствията от което се усещат и до днес. Националният ни идеал е смазан под руините на Първата световна война и страната ни губи рязко енергията си да се бори за неговото осъществяване. Героичният български войник, извършвал чудеса от храброст, е принуден да прибере своето оръжие.

ВМРО-Българско национално движение организира факелни шествия в цялата страна. Това е традиция! Такива събития са провеждани още в първите години след войната, като акт чрез който населението изразява най-ярко своето недоволство от несправедливия и унижаващ националното достойнство Ньойски диктат. Ние не сме забравили за онези близо 600 хиляди българи, останали извън пределите на свободното Отечество и знаем, че имаме ангажимент към тях и към земите, които те все още населяват. Няма да спрем да се борим за осъществяването на националния ни идеал.

Факелното шествие в Русе е сегмент от едно грандиозно по замисъла си проявление, което дава необходимият сигнал, че българите все още живеем с последиците от грозния диктат и, че не сме съгласни да бъдем третирани като второ качество хора. Ние не признаваме клаузите на договора и не искаме да се съгласим с тях.

За поредна година копие на гнусното парче хартия ще бъде изгорено публично – символен акт, чрез който заявяваме, че сме готови да се хвърлим в огъня на борбата срещу националното подтисничество.

Приканваме всички национално мислещи русенци да се включат в проявата. Сборният пункт е пред Паметника на Стефан Караджа в 17:00 часа, а шествието ще премине през улица „Александровска“ и ще завърши пред Паметника на свободата.

Сподели: