аптеки астра главна

Фармацевт от аптеки „Астра“ отговаря на най-често задаваните от Вас въпроси

Време за прочитане: 2 мин.

Какво ще стане ако пропусна да си взема хапчето?

Зависи от медикамента. Ако това е антибиотик или лекарство за хронична болест, приемите в определените часове са важни. При тях принципът е, че ако сте закъснели с 1-2 часа, просто взимате лекарството колкото се може по-бързо. Ако обаче интервалът от време е прекалено голям и е наближил моментът за следващата доза, пропускате един прием и продължавате по график. Но никакъв случай не приемайте двойна доза!

Има ли разлика между „кубиците“ и „милилитрите“ на спринцовките?

Това са мерителни единици на различни системи за измерване на течностите, които имат едно и също значение. Тоест двукубиковата спринцовка е също и двумилилитрова.

Колко милилитра е една супена лъжица?

Когато в аптеката отпускаме сиропи, при надписване на сигнатурата, понякога пациентите започват сами да обръщат милилитрите в лъжици (супени или чаени).

Известно е, че една чаена лъжица съдържа 5 мл течност (вода, сироп или друго лекарство), но при супената лъжица има объркване, защото старите са по-големи от по-новите, поради промяна в стандарта. Съответно могат да побират 15 мл (старите) или 10 мл (новите). Затова винаги препоръчваме да се спазва написаната дозировка, още повече, че фирмите-производители правят към почти всеки сироп и мерителна чашка за тези случаи.

Защо да пия целия изписан антибиотик, след като вече съм по-добре?

Антибиотиците са клас медикаменти, които унищожават бактериите, причинители на съответната инфекция. Когато започнем да ги приемаме по правилната схема, състоянието ни бързо ще се подобри и симптомите ще отзвучат. Ако ги спрем твърде скоро преди курсът на лечение да е приключил, бактерията, която е все още в организма ще започне отново да се размножава и болестта ще се завърне. А най-лошото е, че тя вече ще е устойчива не само на използвания антибиотик, но и на цялата група, към която той принадлежи.

Затова ние, фармацевтите, препоръчваме винаги да се спазва лекарското предписание и да се прави пълния курс на лечение.

Защо да не си взема (от останалия в къщи) антибиотик като съм с грип? Последният път той ме излекува за нула време….

Според СЗО, сезонният грип е съвкупност от различни вируси, които циркулират и повишават заболеваемостта сред населението всяка година. Грипът се лекува симптоматично и/или в добавка с антивирусни медикаменти. В тези случаи антибиотиците не могат да помогнат, защото разпознават и унищожават бактериите, а не вирусите. Приложението им е дори вредно защото, при неправилна употреба, в ситуация на вирусна инфекция, унищожават чревната флора, спомагаща за изграждането на нашия имунитет и витамините от група В и витамин К, както и за правилното усвояване на хранителните вещества в долния храносмилателен тракт.

Кога да си пия хапчето – преди или след храна?

Принципът е, че лекарствата се вземат на гладно, защото тогава е сведен до минимум рискът от взаимодействие с хранителните вещества в храносмилателната система и съответно имат оптимален ефект. Това е особено важно за някои лекарства, като например алендроната ипериндоприла.

Но има и изключения от правилото. Такива са лекарствата, които дразнят стомаха (котрикостероидите и всички болкоуспокояващи), добавките съдържащи желязо, някои венотоници.

Затова наша основна грижа е да Ви предупредим за евентуалния по-специален режим на приемане на лекарството.

Изготвил: маг.фарм. Александър  Качанюк, аптеки „Астра“

Сподели:

Още новини от деня