ФА "Русчуклийче" представя Община Русе на грандиозния Фолклорен фестивал в град Сале, Кралство Мароко

ФА „Русчуклийче“ представя Община Русе на грандиозния Фолклорен фестивал в град Сале, Кралство Мароко

От 21 юли до 02 август, Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ към ОбДЦКИ-Русе ще представи Република България и община Русе на XV-тото издание на грандиозния Фолклорен фестивал в гр. Сале, Кралство Мароко, в който ще се включат общо 26 държави. Пътуването им се осъществява с подкрепата на Общинската Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Фестивалът се организира за 15-та поредна година и успява да събере танцьори от общо 26 държави от цял свят сред които: Египет, Сенегал, Мексико, Филипините и др. на една сцена.

“Русчуклийче” е създаден като танцов състав през 1986 г. в град Русе ( Носи името на стария град Русе – Русчук). В началото участват 80 танцьори и музиканти. Днес хореограф и ръководител е г-жа Нели Гарвалова, танцьорите са 150, а оркестърът и женският хор завършват облика на ансамбъла. Русчуклийиче” е част от структурата на Общински детски център за култура и изкуство – Русе, член е на CIOFF-Bulgaria.

В Ансамбъла участват танцьори от различни възрастови групи: най – малките, които тепърва влизат в магията на танца, малко по-големи между 10-15 годишна възраст, с които ансамбълът представя танци напълно съобразени с възрастта и танцувалните им възможности и най-големите от 15-30 годишна възраст (така наречените младежи), които с изключително голям професионализъм изпълняват сюжетни и тематични танци от нашия фолклор.

По време на близо двуседмичното участие на русенския ансамбъл танцьорите ще участват в множество концерти, дефилета, срещи с местния парламент и много други. С нетърпение очакваме завръщането на нашите малки танцьори, когато ще разберем повече, за техните преживявания. Нека им пожелаем успех!

Сподели: