фк дунав фк ботев враца градски стадион

Феновете на ФК „Дунав“ – Русе настояват за отмяна на дискриминационната забрана за допускане на публика на футболни срещи

„Феновете на „Дунав“ са доказали години наред, че могат и знаят как да подкрепят любимия си отбор, така че и футболистите да усещат и виждат това, и същевременно да са спазени всички законови и нормативни изисквания. Това се е случвало и при мачове пред минимално количество от няколкостотин души, така и при такива, на които Градският стадион в Русе бе изпълнен с над 10-12 хиляди по трибуните.

На практика „Дунав“ е сред образците в това отношение и е един от най-малко наказваните заради прояви на привържениците си клубове.

С оглед на това и на фона на заповедта на Министерството на здравеопазването за разрешаване на посещения на закрито и открито в заведения и нощни клубове при спазване на съответните противоепидемични изисквания, ние недоумяваме как е възможно да остава в сила смятаната от нас при тези обстоятелства за дискриминационна забрана за допускане на публика на футболни срещи, които се провеждат на открити стадиони.

Ние настояваме при създаване на необходимата организация със строг контрол и естествено самоконтрол от страна на феновете на „Дунав“ от Русе, какъвто те са доказвали нееднократно, че притежават, да се допусне възможността нашият отбор да получи необходимата подкрепа във важФК ната среща, която ни предстои. Естествено това важи и за привържениците на отбора на „Монтана“, срещу който на 17 юли, петък, от 20 ч. на стадион „Славия“ в София „Дунав“ ще се изправи в мач, който може да ни осигури пети пореден и общо 30 сезон в родния футболен елит.

Ние смятаме, че допускането на публиката на този мач, може да е само от полза за Цар футбол. Това може да бъде и добрият пример как се спазват всички противоепидемични и предохранителни норми и същевременно феновете, които са един от най-важните участници във футболните срещи, правят тази игра толкова велика и са я превърнали в социалния феномен, който е тя в момента, са на трибуните на стадиона.

Определяме и като повече от абсурдно решението на Българския футболен съюз срещата между „Дунав“ и „Монтана“ да се проведе в София, при условията на събирания на хиляди души на едно място при протестите всяка вечер в столицата и при наличието на алтернативата – лицензираният за подобен род срещи стадион в Ловеч, който е на еднакво отстояние от Русе и Монтана и е далеч по-спокойно и подходящо място за провеждане на този бараж. С оглед на това настояваме за възможно най-скорошно преразглеждане на това решение.“

Това се казва в писмо от Централния клуб на привържениците на ФК „Дунав“ Русе „Дунав завинаги“ до министър – председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, както и до ръководството на Българския футболен съюз.

Сподели:

Още новини от деня