Феноменален Стоян Барбуков закри сезон 2020 с победа в ГП на България

Феноменален Стоян Барбуков закри сезон 2020 с победа в ГП на България

След ожесточена и безкомпромисна битка със съотборника си Иван Леонов, абсолютно безгрешен Стоян Барбуков успя да спечели своята първа победа в БгФ1.

Барбуков и Леонов водеха люта битка до към средата на състезанието, когато Леонов завъртя своя болид и на практика изпусна шанса си за 9 от 9 победи.

Скритият фаворит за победа в надпреварата Ивайло Каменов се движете със сравнително добро темпо предвид избора му на стратегия – по-твърд тип гуми и 1 стоп. Отбора на Спарта беше избрал обратното – по-мек тип гуми и 2 стопа.

Около 15 обиколки преди края Каменов направи своя първи стоп, а малко след това го последва и Леонов за втора смяна на гуми. Двамата излязоха на около 30 секунди зад Барбуков, но тази преднина започна да се топи с около 2 секунди на обиколка. Един бокс на пистата край Варна отнема повече от 30 секунди и може би точно в този момент, Барбуков е преценил, че правилният подход в ситуацията би бил – всичко или нищо.

За изненада на съотборника и противника си, Барбуков решава да пропусне второто спиране в бокса и да докара колата до финала с комплект гуми на около 10 обиколки, които са към края на своя живот. Очакванията на всички бяха, че Стоян ще спука гума обиколка преди края или в самия край, но уви.

Абсолютно безгрешен и безкомпромисен Барбуков успя да докара колата до финала без никакви проблеми, а Ивайло Каменов, който беше негов пряк конкурент за второто място в генералното класиране при пилоти успя да финишира на по-малко от 5 секунди зад него. Иван Леонов, който очевидно изпитваше затруднения на тази писта все пак успя да финишира трети и да запише пореден подиум в своята кариера.

Извън топ 3, на четвърто място финишира Иван Иванов за отбора на F1 ROTE GP. Страхотен сезон за отбора на F1 ROTE GP, предвид факта, че отбора на практика нямаше втори пилот.

Калин Борисов се класира пети. Скучно състезание за него, но видяхме едно доста добро представяне за легендата Scuderia PAXO Jr, предвид дългото им отсъствие от пистата. Новият съотборник на Калин, Момчил Манчов, който показа страхотно темпо, ни загатна, че можем да очакваме победи за отбора през сезон 2021.

Андрей Митров, който се класира шести в състезанието направи сравнително добър сезон, завръщайки се в Сим Рейсинг надпреварите с отбора на John Player Special F1 Team. Самуил Иванов, един от новите лица на БгФ1 и съотборник на Андрей, помогна на отбора да заеме 8мо място в генералното класиране.

Ветеранът на БгФ1, Илия Стойков финишира седми и по този начин успя да класира Turbo Racing на 7мо място. Отново добро класиране предвид факта, че Илия също се състезава цял сезон на правктика без съотборник. Определено нещо неочаквано от отбор като Turbo Racing предвид амбициите на втория пилот – Сашо Велев, който успя да се включи само в една надпревара и отпадна по нелеп начин още на старта.

Няма как да не обърнем внимание на останалите нови пилоти в шампионата – Йордан Петков, Павел Николов, Даниел Джуров и Самуил Иванов, които не успяха да стигнат до финала заради повреди в болидите им. Страхотно представяне предвид малкото опит, който имате момчета! Надяваме се да ви видим отново през сезон 2021 с натрупан още повече опит и още по-нахъсани за победа!

Крайните класирания при Пилоти можете да видите ТУК а при Отбори – ТУК

Адмирации и благодарности за всички, които се включиха в сезон 2020 и проявиха сериозност към шампионата!

Управата на Българска Кибер Лига пожелава на всички весели и топли Коледни и Новогодишни празници!

Сподели: