Фестивалът на драконовите лодки в Лесопарка бе открит сега + ВИДЕО

Днес в Лесопарк „Липник“ започна първият за Русе Фестивал на драконовите лодки. Той е организиран от Община Русе и Сдружение „Драконови лодки“ под патронажа на кмета на община Русе. Фестивалът бе открит от Пенчо Милков и г-жа Уан Мин, съветник в посолството на Китайската народна репубика в България. Те изпълниха традиционния ритуал по боядисване на очите на драконите на лодките, с които започна състезателната част.

„Днес се сбъдва една голяма мечта, за която работим от няколко години. Фестивалът е не просто спортна проява, характерна за Китай и Азия, а събитие, учещо хората да създават чувство на приятелство и на общност“, каза в приветствието си кметът. Той изрази своята благодарност към китайското посолство за помощта, която оказва на Община Русе за провеждането на състезания с драконови лодки в Русе.

По думите на г-жа Уан Мин топлотата и гостоприемството са допринесли за успешните съвместни инициативи. Тя не пропусна да изтъкне и предимствата на общинската база в Лесопарк „Липник“, която спомага състезанията да преминат при отлични условия.

Откриването на фестивала бе уважено от заместник-кметовете на община Русе Борислав Рачев, Енчо Енчев и Димитър Недев, Ян Тиен — секретар по образователната дейност, и Пън Ю — секретар по културната дейност в китайското посолство в България, директорът на ОП „Спортни имоти“ Лачезар Иванов, народният представител Иван Иванов, експертът към Министерството на младежта и спорта Елеонора Горубанова и общинският съветник Пламен Рашев. Присъстват множество русенци и гости на града.

В състезанието с драконови лодки се включиха 15 отбора – 12 с екипаж от 10 души и 3 с по 20 гребци, които трябва да изминат дистанцията от 200 м. Участниците бяха преминали предварителни тренировки.

Днес в 18:30 на сцената ще се качат специалните гости на фестивала – младите поп звезди Алекс и Влади. Час след тях присъстващите ще могат да се насладят на изпълненията на монголската група „IH TSETSN”.

В неделя фестивалът ще продължи с културна програма от 10 ч., като час след това ще започнат полуфиналите в надпреварата с драконови лодки. Финалите ще са в 13:30 ч., а програмата на събитието ще приключи с награждаването от 14 ч.

Фестивалът предлага богата китайско-българска програма с музикални и танцови изпълнения, творчески работилници, занаятчийски изкуства, арт базар, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кулинарни изложби, места за храна и напитки и други забавления.

Община Русе организира допълнителен транспорт до Лесопарк „Липник“ с маршрут:

Централна ЖП гара – ул. Борисова – бул. Скобелев – бул. Липник – с. Николово – Лесопарк „Липник“ (обръщалото до малкото езеро) и обратно.

Часове на тръгване:

На 22 юни (събота):

От Централна ЖП гара – 10:00; 13:00; 15:00 и 18:00 ч.

От Лесопарк „Липник“ – 11:00; 14:00; 16:00 и 19:00 ч.

На 23 юни (неделя):

От Централна ЖП гара – 10:00 и 13:00 ч.

От лесопарк „Липник“ – 11:00 и 14:00 ч.

Курсовете ще се изпълняват от „Общински транспорт Русе“ ЕАД, като автобусите ще спират на всички установени спирки на градския транспорт по маршрута.

Всички редовни курсове по линията Русе-Николово-Долно Абланово-Просена ще се изпълняват с влизане в лесопарк „Липник“ с маршрут: Автогара „Изток”, ул. „Потсдам”, ул. „Никола Петков”, ул. „Тулча”, ул. „Доростол”/ул. „Плиска”, бул. „Съединение”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Липник”, с. Николово, Лесопарк „Липник“, Долно Абланово, Просена и обратно. Часове на тръгване:

от Русе – Автогара „Изток“: 07:30; 09:30; 12:00; 14:00; 17:00; 19:00; 21:00 ч.;

от Николово: 10:10 ч.;

от Просена: 06:40; 08:30; 13:00; 15:00; 18:00; 20:00 ч.

Сподели: