Филип Баженов: Нашето желание е да развълнуваме и увлечем интелектуално всеки, дори и неподготвен слушател, да му дадем радостта от общуването с музикални шедьоври

Филип Баженов: Нашето желание е да развълнуваме и увлечем интелектуално всеки, дори и неподготвен слушател, да му дадем радостта от общуването с музикални шедьоври

“Завърших Одеската национална музикална академия на името на А. В. Нежданов в класа на заслужилия артист на Армения Сергей Галустович Мацоян и заслужилия артист на Украйна Игор Иванович Чернецки (диригент на Одеския театър за опера и балет).

Новосъздаденият от мен камерен оркестър в Държавна опера – Русе се превърна в екип от съмишленици, където безупречното чувство за ансамбъл се съчетава с ярката индивидуалност на всеки артист. Това е истинска европейска култура на ансамбловото изпълнение, внимание към най-малките детайли и нюанси, уважение към традициите, прецизна и в същото време активна творческа позиция по отношение на замисъла на автора, брилянтен артистизъм и любов към публиката.

Идеята за този концерт беше да се съчетаят произведения от различни стилове и епохи с една дълбоко духовна, светла, религиозна тема…

Програмата ще започне с виртуозното “Дивертименто в Ре мажор” на Моцарт или „Залцбургска“ симфония №1. Страстната любов към живота и към хората, неизчерпаемата вяра в тържеството на светлите идеали, богатството на света са отразени в музиката на гениалния австрийски композитор!

Вдъхновението на Вивалди за концертите му за виолончело несъмнено идва от факта, че през 1703 г. той започва работа като учител по музика в известното венецианско сиропиталище за изоставени деца “Ospedale della Pietà”.

Уникален концерт за две виолончели и оркестър в сол минор ще изнесат артист – оркестрантите от Оперния театър на Русе Петрана Стоянова и Марина Хохлова.

Програмата тази вечер ще завърши с дълбоко емоционално, религиозно произведение на Антон Аренски, изпълнено за първи път от камерен оркестър на сцената на зала Филхармония.

В него са представени вариации по тема на детската песен на Чайковски „Легенда“, а композицията е по стихотворение на Алексей Плещеев. Тази чувствена поема върху библейска история, много ясно предава печалното настроение на тъмните моменти от живота на Исус Христос.

Нашето желание е да развълнуваме и увлечем интелектуално всеки, дори и неподготвен слушател, да му дадем радостта от общуването с музикални шедьоври и да събудим у него желанието да дойде отново на концерт с камерна музика“. Това сподели за предстоящия тази вечер от 🕖19.00 часа в зала Филхармония Камерен концерт “Барок – Класика – Романтизъм” виолистът от оркестъра на Русенската опера Филип Баженов, който този път ще се изяви на сцената като диригент.

Очакваме ви за едно незабравимо преживяване в досега до истинската европейска култура на ансамбловото изпълнение!

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Сподели: