Филип Станев, водач на листата на ПП „Има такъв народ“ в 19-и МИР – Русе: Трябва да се направи този сериозен опит да тръгне да работи тази държава

– Как се чувствате като водач на листата на ПП „Има такъв народ“ в 19-и МИР – Русе, г-н Станев?

– Помните ли този прекрасен филм „Последният самурай“. Последният самурай е метафора. Трябва да се направи този, последен едва ли, но сериозен опит да тръгне да работи тази държава. Да тръгне да работи на ниво областно управление, национално управление, МС, правителство, редовно, а не служебно…

– Като първи приоритет може би ще кажете нещо за демографията…

– Демографията е представена като криза в България. За нея се говори като за криза. Това не е криза. Това е катастрофа. Искам да кажа тази дума много ясно. България е обезлюдена, обезсърчена, България е държава, в която младите хора, все пак се раждат, навършват пълнолетие и бързат да избягат в т. нар. Европа, а много често и отвъд океана. Това е огромен проблем не заради биологичния живот на младите хора. Това е проблем заради производствената част на т. нар. българска държава, защото младите хора трябва да бъдат тук, да раждат своите деца, да образоват своите деца и да дават своята дан…Как се дава дан? Като всеки си върши своята работа…Юрист, икономист, шофьор, таксиметров шофьор. Само че ние и това нямаме вече… В България шофьорите на автомобили, тези които имат непрофесионалните книжки, много често нямат основно образование…Как решават листовките?

– Ще преоснове ли ИТН държавата, ако станете народен представител и ИТН има мнозинство в Народното събрание, и как ?

– Аз съм си мислил много по този въпрос. Много отдавна. Много преди ИТН да съществува като партия. Ние трябваше да бъдем мостът, по който да преминат тези хора, които имат опита, компетенцията, образованието и качествата да направят така, че държавата да работи. Ние сме популярни хора, разпознаваеми в медиите, затова че работим дълги години в публичното пространство. Ние трябваше да сме пътя, по който да вървят професионалистите и да свършат своят аработа. Оказа се, че огромна част от тези хора имат нечисти, некоректни, мошеннически намерения към българския народ. За съжаление, 34 години по – късно демокрацията работи така. Водена от някакви странни амбиции, на странни хора, които искат да заемат удобни и нестранни позиции, за да извървят този път. Те са водени от нещо свое. Не от националния интерес, не от интереса на българския народ, не от хората.

– Да поставим по друг начин въпроса за преосноваването на държавата…Президентска република ли е крайното решение или трябва да има още нещо, по – радикално?

– Това е много тежка дума. Аз затова я избегнах, но въпросът е хубав. Преосноваване на държава означава конституционна промяна. Това е идеята за президентска република. Тя касае промяна на действащата сега българска конституция. Минава се по много сложен път обаче. Минава се през нещо, което така е разписано и направено, че ние с вас колкото и да го говорим, ако не извървим пътя, който ни е написал сега законът, говорим конкретно за закона за провеждане на референдум, няма как да стигнем до крайната му точка.

Преосноваването на държавата не е някаква метафора за друг, по – красив живот. То е въпрос на конструкция – политическа и обществена. Тя работи – във Франция, в Полша…САЩ е друг пример, но много хубав.

Ако даваме за пример Ердоган и Путин, не е правилно, защото се фиксираме върху личности, а не върху принципи. Принципът е важен тук. Президентската република позволява на държавата да работи по различен начин тук, конкретно в България, а именно – по – голяма пряка и конкретна отговорност. Не откриваме топлата вода. Ние в България имаме един огромен проблем 0 откриваме топлата вода. Топла вода има отдавна…

– Кой е по – подходящ президент? Жена или мъж? Дошло ли е времето за дамския фактор?

– Ако делим хората по пол, религия, цвят на кожата – бъркаме! Независимо от това, че целият свят се стреми към това да направи някакво равенство между същества, хора, човеци, които са биологично различни. Няма трети пол. Промени има, хирургични понякога. Има два пола. Майката природата е направила така – да има момче и момиче, да има дете…

Полът няма значение. Това е отговорът. Качествата на човека, неговото образование, професионализъм и решения не произтичат от пола. Световни примери. Покойната Маргарет Тачър. Покойният Ронадл Рейгън. Тя – сериозна дама, „Желязната лейди“, той – бивш актьор в Холивуд, не много успешен между другото. Благодарение на него се появи терминът „Рейгъномика“ – символ и знак за равенство на успешна икономика.

Това водачът на листата на ПП „Има такъв народ“ в 19-и МИР – Русе Филип Станев в отговори на въпросите на RuseInfo днес.

Той подчерта трите основни приоритета, които има ПП „Има такъв народ“ на тези избори. Единият е работещ парламент, който да направи не служебен, както повелява конституцията, а истински избран от народа парламент, а оттам и изпълнителна власт. В продължение на 2 години страната се управлява от служебни правителства и поради това възникват проблемите на България с ЕС на ниво икономика, обясни г-н Станев. Редовният кабинет има други приоритети и отговорности, други задължения , а най – важното е – политическата воля зад него. По конституция служебният кабинет има за основна задача провеждане на избори, но му се налага да решава икономически, газови и други кризи. Това не е работа и на президента, но към него няма обвинение, защото той трябва да спази действащата конституция.

Вторият приоритет са отношенията със Северна Македония. Тя трябва да изпълни този договор за добросъседство между двете държави. Държавата трябва да направи така, че българите там да бъдат пълноценни граждани. Те трябва да са държавнотворни…

Третият приоритет е провеждането на референдум по важни теми. Той е част от демокрацията и представлява право за пряко допитване до гражданите, независимо от решението. По възможност той може да се осъществява електронно.

Разговорът се осъществи в шатрата на политическата сила пред Съдебната палата в град Русе, където официално бе представена листата от кандидати за депутати в 19 -и МИР – Русе. Така бе поставено началото на предизборната кампания. Филип Станев е човек с непримиримо чувство за справедливост и изключителен професионалист, част от екипа на предаването „Шоуто на сценаристите“ в телевизия 7/8.

Ето и цялата листа:

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели: