Философия уаби-саби в дома – какво означава това?

Философията и естетиката на wabi-sabi са близки не само до жителите на Япония – отказът от демонстративен лукс, функционалност и простота стават все по-популярни в Европа и САЩ. Wabi-sabi е тенденция, която завладя света през 2017 г. и продължава да е хит в момента. Удивително е как концепция, която стимулира изчистеност и аскетизъм, е достигнала до Холивуд. Сред феновете на Wabi-sabi са актрисата Джесика Алба и основателят на Twitter Джак Дорси.

Кому е нужна тази философия?

Философията на wabi-sabi учи да оценявате това, което е, без непрекъснато да се опитвате да подобрите себе си и дома си. В този смисъл е отлична противоотрова за общество, изградено върху стоки за еднократна употреба и стоки, които са подобни една на друга.

Уаби-саби подчертава автентичността и безупречността: например това е глинен съд за цвете, направен от самия човек или чаша за чай, покрита с мрежа от пукнатини. Този стил помага да видите истинската красота на нещата в своя дом  и да се влюбите в тях.

Как се изразява това?

В уаби-саби няма правила, които трябва да се спазват, основното е да изберете неща, които ще ви заобикалят ежедневно, не купувайте нищо допълнително, не се опитвайте да запълвате пространството с дреболии.

Wabi-sabi е елегантността на простотата, детайлите са важни тук, но всеки от тях трябва да бъде функционален, уникален и забележим. Например, за да привлечете вниманието към ръчно изработена маса, не е необходимо да я покривате с покривка.

Тази философия включва внимателно боравене с нещата, така че да издържат възможно най-дълго: може да подчертаете пукнатините в плочка  на пода в кухнята като я запълните с боя или лак. Тази технология се нарича кинцуги – тя също е измислена от японците, за да покаже, че красотата се крие в хода на времето и уникалната история на всеки предмет.

Как да приложим на практика уаби-саби в дома? Ако уаби-саби е вашето нещо, тогава, опростете всичко до самата същност, съхранете мебели и вещи с история. Просто казано, опитайте се да се отървете от ненужните нефункционални предмети в интериора, но не бързайте да изхвърляте неща с история, като дървен шкаф или табуретка. Wabi-sabi е за сурови текстури и грапави повърхности. Тоест тук красотата в дома се рие в незабележимите детайли. И включва деликатния баланс между удоволствието да притежаваш вещи и радостта да си свободен от тях.

Сподели: