Илиян Памуков ще води Дунав (Русе) в Трета лига, Елитната група до 19 години остава с един отбор по-малко

ФК Дунав започва процедура по трансформация във футболно дружество под обществен контрол

Временният Управителен съвет на ФК Дунав след прехвърлянето на собствеността в състав Мартин Цирков, Деян Йорданов и Андрей Кючуков прие следващите стъпки по административната трансформация на клуба.

Те включват осъществяване на още една търговска операция, чрез която 100% от собствеността на клуба ще бъде прехвърлена на специално създадено Сдружение с нестопанска цел (СНЦ). От своя страна то ще свика Общо събрание, на което ще бъдат съставени органите за управление, ще бъде избрано новото постоянно ръководство на клуба, както и ще бъдат определени различните категории членство и членският внос на всяка една от тях.

Промените ще предвиждат ФК Дунав да има 3 нива на управление. В общото събрание ще членуват всички членове на клуба, които ще вземат решения на високо ниво за организацията на клуба – устав, оперативно ръкводство (Управителен съвет) и Надзорен съвет.

В Надзорния съвет ще имат право да членуват членовете на клуба, които осигуряват най-големи приходи. Функцията му ще е да контролира изцяло работата на Управителния съвет, както и да има блокираща квота за определени решения. По този начин спомоществувателите, които подкрепят ФК Дунав ще имат директен надзор.

Управителният съвет на клуба ще се състои от минимум 3-ма души и максимум 7. Те ще изпълняват оперативните, ежедневни задачи по ръководството на клуба, като се предвижда да бъдат излъчени професионалисти с опит в различни сфери – спортно-технически, бизнес и стратегическо развитие, маркетинг, администрация, финанси и други.

Общото събрание е предвидено за средата на месец септември, като точната дата ще бъде обявена скоро. Проект за новия устав на клуба ще бъде публикуван за обществено обсъждане преди Общото събрание. С новата си управленска и административна структура, Дунав ще се превърне в първия български клуб, въвел подобен начин на управление, въпреки че това е разпространен начин на функциониране на спортните организации в Западна Европа.

В следващите дни се очаква новото ръководство на клуба да бъде официално вписано в Търговския регистър, след което процедурите ще бъдат формално задействани.

Сподели:

Още новини от деня