опашка дунав мост

Флаери на 14 езика апелират към чуждестранните шофьори за безопасно движение по пътищата на България

Над 700 флаера с призив към водачите на моторни превозни средства да пазят своя живот, както и този на останалите в движението бяха разпространени през последните два дни сред влизащи в страната през ГКПП „Дунав мост“ при Русе. Инициативата е на Областна администрация Русе, а нейното изпълнение стана възможно с помощта на Регионална дирекция „Гранична полиция“. Събитието е планирано като част от инициативите в рамките на Деня за безопасност на движение по пътищата – 29 юни. Посланието, изписано на флаерите, апелира за спазване на правилата и освен на български език то беше преведено на още тринайсет езика, а именно английски, френски, немски, испански, румънски, турски, украински, руски, хърватски, чешки, албански и сръбски. Целта е по този начин да се привлече вниманието на колкото може повече хора и така да се сведе до минимум броя на пътно-транспортните произшествия и съответно този на загиналите и пострадалите в катастрофи.

Според статистиката около 70 души на ден загиват по пътищата на Стария континент. Цифрата е стряскаща, но единствения начин тя да бъде променена е, ако всички участници в движението бъдат по-предпазливи и разумни. Още по-страшна е статистиката, когато се погледне в глобален план. Над 1.35 милиона души губят своя живот по пътищата на света всяка година, което е поредното доказателство, че постигането на  безопасност на пътя е глобално предизвикателство, изискващо универсална координация и сътрудничество.

По последни данни от началото на годината в Русенско са се случили 137 тежки произшествия, при които 183 души са били ранени, а 11 са загубили живота си. Само за сравнение през изиминалата 2020-а загиналите са били 23, а 369 души са били ранени.

Сподели: