Флотската кула в Русе отвори своите врати за посетители по повод Световния ден на метеорологията

Флотската кула в Русе отвори своите врати за посетители по повод Световния ден на метеорологията

Над 500 посетители посрещна на 23 март – Световният ден на метеорологията Флотската кула в Русе. Сградата, от която са започнали първите наблюдения на времето у нас, отвори врати да първи път след пандемията от COVID 19. Гости бяха децата от Начално частно училище „Вяра, Надежда, Любов“, ученици от Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ и Математическа гимназия „Баба Тонка“, както и потребители от център „Еквилибриум“. Да разгледат музейната сбирка със стари уреди за измерване дойдоха и десетки русенци, част от които признаха, че за първи път прекрачват прага на Флотската кула.

В празничния ден посетителите разгледаха музейната експозиция, разположена в една от залите на кулата, където през 1860 г. са започнали първите метеорологични наблюдения у нас. Инициативата за отбелязването му е на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ и Националният институт по хидрология и метеорология.

Музейната сбирка бе открита през 2015 година. Тя е създадена по идея на работещите в дирекция „Хидрология и хидрометеорология“ на Агенцията, които решават, че за широката общественост би представлявал интерес да се запознаят с някои от уредите, използвани за метеорологични и хидроложки измервания в годините назад. Сред по-интересните експонати, които могат да бъдат видени са хидрометрично витло с тегло от 100 килограма, радиостанция с която са се предавали данните за метеорологичните наблюдения, лимниграф, пегел и др.

Световният ден на метеорологията се отбелязва от 1950 година. Датата е свързана с влизането в сила на Конвенцията, с която през 1950 г. се създава Световната метеорологична организация. На този ден се отдава заслуга на приноса на националните метеорологични и хидроложки служби. През настоящата 2023 г. всички инициативи, свързани с деня ще бъдат под наслов „Бъдещето на времето, климата и водите през поколенията“.

Сподели: