Фолклорен събор „Обичаите по нашенски – среща с миналото на Придунавския регион“ ще се състои в Новград

Фолклорен събор „Обичаите по нашенски – среща с миналото на Придунавския регион“ ще се състои за трета поредна година в Новград. Събитието ще бъде открито в 10 часа на стадиона в селото на Община Ценово. Съборът е уникален за региона и привлича много самодейци за участие и запазване на обичаите и предците ни. Той е включен в националния календар на Министерството на културата.

Във възстановките на народните традиции през миналата година участваха осем колектива като броят на самодейците надхвърли повече от 150 души. „Обичаите бяха пресъздадени до най-малка подробност. Любопитното е, че се почувства празничната атмосфера в един обикновен селски дом от долното поречие на Янтра“, коментираха етнолози. На едно място се събраха много деца, заедно с техните родители, баби и дядовци. Низ от шарени народни носии и няколко поколения от хора, всички до един обединени и влюбени в българското народно творчество.

Всяко читалище в общината представи по един обичай. Първата изява беше на домакините, които пресъздадоха Трифон Зарезан. Самодейците от Кривина се представиха с Бабинден. Много аплодисменти събра обичаят хамкане на читалището в Беляново. Пеперуда на ценовските самодейци върна спомените на по-възрастните назад във времето. Трупата от Джулюница изигра беленка, а от Долна Студена – жътва. Представителите на Пиперково, които представиха коледуване обраха овациите, защото използваха автентични костюми и аксесоари на няколко десетки години.

Всички участници получиха празнична грамота за участието си. Многото гости и новградчани, завърнали се в родните си домове от различни краища на България и чужбина, бяха най-яркото доказателство, че между поколенията съществува неразрушима приемственост, а традициите и обичаите са жилави като родовия корен.

Сподели:

Още новини от деня