фондация етническа хармония

Фондация „Етническа хармония“ кани на традиционния концерт „Да празнуваме заедно”

Време за прочитане: 2 мин.

Фондация „Етническа хармония“ кани на концерт на 13 декември от 17:30 ч. в Пленарната зала на Община Русе. Над 120 талантливи деца и младежи от различни етнически групи ще се изявят на една сцена в традиционния концерт „Да празнуваме заедно” на фондация „Етническа хармония“.

Публиката ще се наслади на истинско етно-пиршество за сетивата в звук, танци, костюми, музика, лакомства, слово и светлина. Част от участниците са лауреати на международни престижни конкурси. От сцената за пореден път ще струи много настроение и много български, арменски, турски, ромски и руски фолклор. Над десет танцови и музикални състава ще вземат участие в концерта „Да празнуваме заедно“. Най-малките изпълнители на сцената ще са децата от Детска градина „Русалка“.

Пищни класически танци са подготвили чаровниците от балетната школа към читалище „Захари Стоянов“, с ръководител Снежана Байчева и децата от „Арт Денс Класик“ при ОДЦКИ с ръководител Силвия Малинова. Като на всеки празник, в програмата са включени много фолклорни изпълнения. Коледари ще изрекат наричания за здраве и благоденствие от сцената, за да е здрава и богата новата година. Китка песни от различни фолклорни области ще поднесат певиците от НУИ „Веселин Стоянов“.

Младежите от детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“ с ръководител Явор Пиргозлиев при Общински детски център за култура и изкуство и талантите от фолклорен анасамбъл „Зора” при Общински младежки дом с ръководител Мъгърдич Астхигян ще накарат сърцата на всички в залата да затуптят в ритъма на ръченица.

Зрелищно ревю с изискани тоалети, осветени с ЛЕД светлини е един от интересните акценти в програмата на концерта „Да празнуваме заедно“. Момичетата и момчетата от професионална гимназия по облекло ще дефилират със специално подготвена колекция „Космос”.

В програмата с коледни песни на руски и български ще участва и вокална група „Детски свят” при СОУЕЕ с ръководител Теодора Петрова. Чаровникът Серджо Авакян и неговата сестра ще се изявят като солисти с арменски песни и танци заедно с момичетата и момчетата от арменския състав „Хоменътмен“. Детска вокална формация „Слънце“ на Наталия Константинова ще накарат публиката да запее „Песен за България“ на Мая Нешкова.

Турски, български и ромски фолклор ще представят децата от музикална формация „Дунавски звуци” при дружество „Гюнеш”, които традиционно се изявяват с много желание, танци и феерия от разнообразни автентични и модерни костюми.

И тази година добрият Дядо Коледа ще подготви богата почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също ще се наслади на Коледни кулинарни изненади. Идеята на концерта „Дапразнуваме заедно“ е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да се докаже, че и в наши дни Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония.

„Вярваме, че празникът е истински красив и пълноценен когато е споделен. Фондация ‘Етническа хармония’ двадесета поредна година разработва и реализира програми за утвърждаване на хармония, толерантност и взаимопомощ между деца, младежи и възрастни от всички етнически групи в България. Каним всички русенци и гости на града да дойдат и се насладят на таланта на нашите деца за два часа и с много музика, танци и етно-предизвикателства се пренесат във вълшебството на Коледните и Новогодишни празници“, споделя г-жа Румяна Куцарова, председател на Управителния Съвет на фондация „Етническа хармония“.

Традиционният концерт „Да празнуваме заедно” събира на една сцена младите таланти на Русе и е естествен завършек на поредна успешна година за организацията, изпълнена с интересни международни проекти и етно-предизвикателства.

Сподели:

Още новини от деня