Фондация „Етническа хармония“ кани на концерт на 13 декември

Фондация „Етническа хармония“ кани на концерт на 13 декември

Време за прочитане: 2 мин.

Фондация „Етническа хармония“ кани на концерт на 13 декември от 17:30 ч. в Пленарната зала на Община Русе. Над 120 талантливи деца и младежи от различни етнически групи ще се изявят на една сцена в традиционния концерт „Да празнуваме заедно” на фондация „Етническа хармония“.

Публиката ще се наслади на истинско етно-пиршество за сетивата в звук, танци, костюми, музика, лакомства, слово и светлина. Част от участниците са лауреати на международни престижни конкурси. От сцената за пореден път ще струи много настроение имного български, арменски, турски, ромски и руски фолклор.

Над десет танцови имузикални състава от Русе и региона ще вземат участие в концерта „Да празнувамезаедно“. Най-малките изпълнители на сцената ще са децата, в ролята на малки кукли, от Детска градина „Пинокио“ като в танците и драматизациите ще се включат итатковците. Балетната школа към читалище „Захари Стоянов“, с ръководител Снежана Байчева, за пореден път ще очароват публиката с професионализъм, пищникласически танци и невероятни костюми. В програмата са включени музикални, театрални и танцови изпълнения на талантливи деца от Тетово. Коледари ще нивъведат със сценки и музика в тайнството на Рождество Христово и ще изрекатнаричания за здраве и благоденствие от сцената, за да е здрава и богата новатагодина. Китка песни от различни фолклорни области ще поднесат певиците от НУИ „Веселин Стоянов“.

Зрелищно ревю с изисканитоалети е един от интересните акценти в програмата на концерта „Да празнувамезаедно“. Момичетата и момчетата от професионална гимназия по облекло щедефилират със специално подготвена колекция по повод Българското председателство на ЕС. Акробатично дуо, завоювало множество награди отсъстезания, трайно ще спечелят сърцата на публиката. С весели приказни костюмии коледни песни на руски и български ще участва и вокална група „Детски свят” при СОУЕЕ с ръководител Теодора Петрова. Чаровникът Серджо Авакян традиционноще поздрави публиката с най-новите песни в своя репертоар. Много екзотичнонастроение ще внесат и момичетата и момчетата от арменския състав „Хоменътмен“. Турски, български и ромски фолклор ще представят децата от музикална формация „Дунавски звуци” при дружество „Гюнеш”, които традиционно сеизявяват с много желание, танци и феерия от разнообразни автентични и модерникостюми.

И тази година добрият Дядо Коледа ще подготви богата почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също ще се наслади на Коледни кулинарни изненади.

Идеята на концерта „Да празнувамезаедно“ е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да се докаже, че и в наши дни Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония.

„Вярваме, че празникът е истински красив ипълноценен когато е споделен. Фондация „Етническа хармония“ двадесет и първа поредна година разработва и реализира програми за утвърждаване на хармония, толерантност и взаимопомощ между деца, младежи и възрастни от всичкиетнически групи в България. Каним всички русенци и гости на града да дойдати се насладят на таланта на нашите деца за два часа и с много музика, танци иетно-предизвикателства се пренесат във вълшебството на Коледните и Новогодишнипразници“, споделя г-жа Румяна Куцарова, председател на Управителния Съвет нафондация „Етническа хармония“.

Традиционният концерт „Да празнуваме заедно” събира на еднасцена младите таланти на Русе и е естествен завършек на поредна успешна годиназа организацията, изпълнена с етно-предизвикателства и интересни международни проекти в областта на гражданското образование от Белгия, Германия, Франция, Мароко и др.

Сподели:

Още новини от деня